Warszawa: Antysemicka prowokacja w polskim Sejmie

[2023-12-13 13:40:09]

W czasie gdy polski Sejm zajmował się dyskusją nad powołaniem nowego rządu Donalda Tuska, w korytarzu sejmowym doszło do incydentu przypominającego lata 30-te w Niemczech. Poseł Konfederacji Grzegorz Braun zaatakował uroczystość z okazji żydowskiego święta Chanuki I jej uczestników. Braun uruchomił gaśnicę proszkową i spryskał świece chanukowe palące się na menorze.

Przedstawiciele wszystkich klubów parlamentarnych natychmiast potępili incydent. W odpowiedzi na to, Grzegorz Braun wszedł na mównicę sejmową i wyjaśnił motywy swojego działania, mówiąc o tym, że żydowskie święto jest “satanistyczne” i “rasistowskie”. W rozmowie z Super Expressem, Braun tłumaczył, że “Akt, który miał miejsce w Sejmie, jest aktem religijnym, głęboko satanistycznym, aktem dzikiego, plemiennego, rasistowskiego, talmudycznego triumfalizmu Żydów nad nie-Żydami. Na takie ekscesy nie powinno być miejsca, na pewno nie w polskim Sejmie”.

Grzegorz Braun to najbardziej znany sejmowy antysemita. W maju tego roku wtargnął na konferencję zorganizowaną przez Żydowski Instytut Historyczny i brutalnie przerwał wykład zajmującego się historią holocaustu profesora Jana Grabowskiego z uniwersytetu w Ottawie. Braun wyrwał mu mikrofon i rozbił go o stół a następnie kazał się wynosić z Polski uczestnikom spotkania.

Polski Sejm zaprasza od 17 lat przedstawicieli gminy żydowskiej do obchodów święta Chanuki. W założeniu, ma to być element zbliżenia międzykulturowego. Do tej pory uroczystości nie były celem żadnych ataków.

Wtorkowy atak Brauna potępiły wszystkie organizacje żydowskie w Polsce i na świecie i przedstawiciele wszystkich środowisk politycznych w Polsce poza skrajną prawicą. O incydencie informują wszystkie najważniejsze media światowe.

Bartłomiej Zindulski

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1931 - Powstała Komunistyczna Partia Wenezueli (PCV).

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1938 - Wojna domowa w Hiszpanii: rozpoczęła się bitwa koło przylądka Palos.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.