Prawdziwy "Cz這wiek wolno軼i", czyli zg這szenie do plebiscytu
2014-04-21 18:18:02

„Gazeta Wyborcza” oraz TVN og這si造 plebiscyt Ludzie wolno軼i. W 25 rocznice tak zwanej „wolnej Polski” mo積a wybiera ludzi, kt鏎zy stali si symbolem zmian. Chodzi o to aby鄉y poszukali tych, kt鏎zy nie zmarnowali talentu powiedzia dyrektor programowy TVN Edward Miszczak.

W zwi您ku z tym chcia豚ym zg這si swojego kandydata. Jest nim schwytany niedawno przez policj szef gangu wy逝dzaj帷ego pieni康ze metod „na wnuczka”.

Ten nieznany mi z imienia i nazwiska bohater zas逝guje na wyr騜nienie jako symbol zmian bardziej ni zg這szeni dotychczas kandydaci. Pokaza, 瞠 w Polsce mo積a by cz這wiekiem sukcesu. Nie zmarnowa talentu i w wolnej Polsce tworzy gospodark opart na wiedzy, propagowan mi璠zy innymi przez takie tuzy „demokratycznej” propagandy jak Tomasz Lis, czy Adam Michnik. Podobnie jak oni wykorzystywa dobry wizerunek oraz 豉dnie brzmi帷e sformu這wania aby zdoby pieni康ze. Co wi璚ej robi to nie oczekuj帷 na poklask i s豉w.

Wyr騜nienie szefa gangu by這by te gestem symbolicznym. W mikroskali wykorzysta te same mechanizmy, kt鏎ych u篡wali liderzy „demokratycznej opozycji” na prze這mie lat 80 i 90 zesz貫go wieku. Oni m闚ili spo貫cze雟twu o konieczno軼i zaci郾i璚ia pasa i zmianach, kt鏎e przynios wszystkim powszechn szcz窷liwo嗆. Szef gangu oraz jego ludzie z kolei wmawiali starszym ludziom, 瞠 pieni康ze s potrzebne na pomoc cz這nkom rodziny. To przekazanie funduszy mia這 wi璚 pom鏂 w wyj軼iu z sytuacji kryzysowej, a przekazane pieni康ze oddane z nawi您k. Nawet efekt dzia豉 by podobny – utrata przez wiele os鏏 oszcz璠no軼i 篡cia i perspektyw. Szef gangu powinien wi璚 t逝maczy si podobnie, te zrabowane pieni康ze to nieuniknione koszty, kt鏎e trzeba by這 ponie嗆 i mu przekaza w imi wspierania najbardziej przedsi瑿iorczych i utalentowanych.

Wreszcie, je瞠li „Cz這wiek wolno軼i” ma by cz這wiekiem sukcesu, to szef gangu pasuje idealnie. Dawa prac po鈔ednikom, mniejszym oszustom, paserom i innym ludziom, znaczy si tworzy miejsca pracy.
Teraz jest prze郵adowany, za wykazywanie w豉snej inicjatywy, przez policj i s康y niczym wielu innych kapitalist闚, kt鏎ych wci捫 rujnuje pa雟two.

Przyznanie szefowi gangu wy逝dzaj帷ego pieni康ze nagrody „Cz這wiek wolno軼i” by這by wiec ogromnym impulsem dla wszystkich tych, kt鏎zy walcz ze spo貫cze雟twem o wprowadzenie neoliberalizmu, systemu powszechnej szcz窷liwo軼i, tak promowanego przez „Gazet Wyborcz” i TVN.

poprzedninast瘼ny komentarze