Giną dzieci w Afganistanie +++ Vice-prezydent Iraku poszukiwany +++ Cięcia
2012-05-09 05:48:44

Afganistan: NATO przyznaje się do zabicia matki z pięciorgiem dzieci

NATO przyznało, że w ubiegłym tygodniu w ataku bezzałogowego samolotu zginęła matka i jej pięcioro dzieci. Pentagon przyznał się do ataku po tym, jak został on publicznie ogłoszony przez gubernatora prowincji Helmand, gdzie tragedia miała miejsce. W innym incydencie, czternastu cywili zginęło w prowincji Badghis położonej na północnym zachodzie kraju. Rzecznik prasowy prezydenta Afganistanu Hamida Karzaja wyraził wielki niepokój z powodu tych ataków i oznajmił, że są one nie do zaakceptowania dla afgańskiego rządu. Z innych informacji dotyczących Afganistanu: trzech żołnierzy NATO zginęło w poniedziałek na wschodzie kraju.

Interpol wydał nakaz aresztowania irackiego vice-prezydenta

Interpol wydał nakaz aresztowania irackiego vice-prezydenta Tariqa al-Hashemiego w związku z podejrzeniami o planowanie i finansowanie działań terrorystycznych w tym kraju. Hashemi, jeden z najważniejszych sunnickich polityków, uciekł z Bagdadu w grudniu ub.r., kiedy znajdujący się pod kontrolą szyitów sząd Iraku oskarżył go o organizowanie szwadronów śmierci. Hashemi zaprzeczył tym oskarżeniom, twierdząc, że mają one podłoże polityczne. Istnieją podejrzenia, że Hashemi znajduje się w Turcji.

Komisja budżetowa Domu Reprezentantów zatwierdza ogromne cięcia socjalne by utrzymać finansowanie wojska

Komisja budżetowa Domu Reprezentantów, znajdującego się pod kontrolą Republikanów, zatwierdziła w poniedziałek plan zmniejszenia wydatków socjalnych o nie mniej niż 260 miliardów dolarów w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Celem tych cięć jest utrzymanie finansowania wojska na obecnym poziomie. W ramach cięć obniżona zostałaby pomoc finansowa na żywność dla najuboższych (tzw. food stamps, czyli kartki), upusty podatkowe na dzieci oraz opieka zdrowotna dla ubogich (Medicaid). Zlikwidowany zostałby również tzw. Social Services Block Grant, z którego w ubiegłym roku sfinansowano 1.7 mld dolarów pomocy społecznej (m.in programy takie jak Meals on Wheels - posiłki na kółkach). Oczekuje się, że Dom Reprezentantów jeszcze w tym tygodniu zaakceptuje rekomendacje komisji, ale że nie przejdą one przez kontrolowany przez Demokratów Senat.

Quebec: studenci odrzucają rządowy plan, mający zakończyć historyczny strajk

Stowarzyszenia studenckie w szeregu szkół i uczelni w kanadyjskiej prowincji Quebec odrzuciły rządową propozycję, której celem było zakończenie trwającego od trzech miesięcy strajku, w którym bierze udział ok. 170 tys. studentów. Strajkujący walczą o odwołanie planowanych przez rząd podwyżek czesnego. Studenckie głosowania będą trwały jeszcze przez najbliższe dwa dni. Rządowy plan przewidywał zamrożenie podwyżki w zamian za obniżenie innych kosztów studiowania, ale pod warunkiem, że specjalnie powołana w tym celu komisja znajdzie źródła oszczędności. Wielu studentów uważa, że zaproponowane przez rząd warunki są zbyt nieprecyzyjne.

poprzedninastępny komentarze