Austria: W sondażach przedwyborczych prowadzą chadecy

[2006-09-28 08:25:52]

Z sondażu przeprowadzonego przez ośrodek badania opinii publicznej OGM wynika, że w niedzielnych wyborach parlamentarnych zwycięstwo odniosą chadecy z Austriackiej Partii Ludowej (Österreichische Volkspartei). ÖVP uzyskało poparcie 37 proc. ankietowanych.

Tuż na nimi uplasowała się Socjaldemokratyczna Partia Austrii (Sozialdemokratische Partei Österreichs), na którą swój głos zamierza oddać 35 proc. Austriaków. Kolejne miejsca zajęli: Zieloni (Die Grüne Alternative) - 11 proc., nacjonaliści z Austriackiej Partii Wolnościowej (Freiheitliche Partei Österreichs) - 10 proc., Lista Hansa-Petera Martina (Liste Dr. Hans-Peter Martin) - 3 proc., skrajnie prawicowy Sojusz na rzecz Przyszłości Austrii Jörga Haidera (Bündnis Zukunft Österreich) - 3 proc.

Od 2002 Austrią rządzi koalicja Austriackiej Partii Ludowej oraz Austriackiej Partii Wolnościowej, która powstała po tym, jak ÖVP nie udało nawiązać się współpracy z socjaldemokratami i Zielonymi. Badania przeprowadzono 18 września na grupie 800 pełnoletnich osób.

Marcin Dobrzyński

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.