USA: Bush wetuje ustawę o wycofaniu wojsk z Iraku

[2007-05-02 02:06:43]

Zgodnie z najnowszym oświadczeniem Białego Domu, prezydent George W. Bush zawetował ustawę uzupełniającą plan budżetu przewidzianego na ten rok. Przyczyną była jedna z poprawek, która nakazywała wycofanie większości amerykańskich sił z Iraku do października br. i podjęcie poszukiwań rozwiązań dyplomatycznych.

Jest to dopiero drugie weto postawione przez Busha od momentu objęcia rządów. Pierwszy raz zastosował je w 2006 ws. tzw. ustawy Castle-DeGette, która dopuszczała możliwość finansowania badań nad komórkami macierzystymi w celach medycznych z funduszy federalnych. Bush sprzeciwia się, jak większość konserwatystów, ich wykorzystaniu w ogóle, mimo iż wielu republikanów w obu Izbach Kongresu (mieli wtedy większość) poparło ją.

Druga zawetowana ustawa została przyjęta małą większością 51 do 43, przy trzech nieobecnych w Senacie. Przeciw głosowała większość republikanów.

Mimo coraz większej opozycji społeczeństwa wobec wojny w Iraku i polityki administracji, wielu czołowych republikanów na Kapitolu, m.in. senatorowie John McCain, Lindsey Graham czy lider mniejszości w Izbie John Boehner poparło decyzję Busha.

Z kolei prawie wszyscy demokraci, a także garstka wpływowych republikanów, jak senator Chuck Hagel, oskarżyli prezydenta o eskalowanie katastrofalnych działań w Iraku. Sondaże pokazują, iż zdecydowana większość społeczeństwa zgadza się z tym poglądem.

Ponieważ tym sposobem wszystkie poprawki do budżetu zostały unieważnione (jest pewnym, iż weto zostanie utrzymane, gdyż z Kongresie nie ma wystarczającej większości do jego odrzucenia), nie będzie funduszy na pomoc i odbudowę zniszczonego Nowego Orleanu, wyposażenie dla wojska oraz inne cele.

Tak więc, poza stale narastającą krytyką eskalacji, Bush będzie musiał stawić czoła już pojawiającym się oskarżeniom, że na skutek brnięcia w Irackie bagno, zabrał przy okazji pieniądze potrzebującym (Nowy Orlean). Być może też krytyka nadejdzie od strony najbardziej zagorzałych zwolenników wojny, za zablokowanie przy okazji funduszy na zbrojenia.

Krzysztof Pacyński

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

6 maja:

1758 - W Arras urodził się Maksymilian Robespierre, jeden z przywódców Rewolucji Francuskiej.

1835 - W protestacji sekcji Grudziąż wobec chęci postawienia Centralizacji na czele Towarzystwa Demokratycznego Polskiego użyto wyrazu "socjalizm".

1862 - Zmarł Henry David Thoreau, amerykański pisarz, poeta i filozof transcendentalista.

1867 - W Glinojecku urodził się Bolesław Jędrzejowski, publicysta, współzałożyciel PPS.

1935 - W USA powołano Works Progress Administration - jeden z najważniejszym elementów polityki New Dealu.

1936 - CKW PPS odmówił zatwierdzenia nowo wybranych władz okręgowych PPS w Łodzi i Lwowie, pozostających pod wpływem lewicy partyjnej.

1947 - Urodziła się Martha Nussbaum, amerykańska filozofka i etyczka.

1999 - W Niemczech pierwsza para homoseksualna zawarła związek partnerski.

2012 - François Hollande (PS) wygrał wybory prezydenckie we Francji, pokonując w II turze urzędującego prezydenta N. Sarkozy’ego.