1 Maja w Poznaniu

[2007-05-02 22:50:08]

Na uwagę zasługuje fakt, że 1 Maja, pod tym samym poznańskim pomnikiem swój festyn urządziła też "lewica" spod znaku SLD, SdPl, RACJI Polskiej Lewicy i innych grupek satelickich Lewicy i Demokratów. Zgromadzenie tych "poważnych" "walczących o demokrację" "lewicowców" było jednak mniejsze niż pochód zorganizowany przez OZZ IP.

Działacze "lewicowych" formacji nie kwapili się także do mówienia o prawach pracowniczych urządzając w zamian piknik przy dźwiękach orkiestry dętej nie grającej bynajmniej pieśni rewolucyjnych.

Piotr Ciszewski

Około 300 osób przeszło 1 maja ulicami Poznania w pochodzie zorganizowanym przez Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza. W demonstracji wzięło udział kilkudziesięciu pracowników zakładów Cegielskiego. W pochodzie uczestniczyli też działacze Czerwonego Kolektywu-Lewicowej Alternatywy, Warszawskiej Grupy Anarchistycznej, Federacji Anarchistycznej, Stowarzyszenia Lepszy Świat i Komunistycznej Młodzieży Polski.

Demonstrujący nieśli transparenty "Dość łamania praw pracowniczych" (OZZ IP), "Wyzysk w miejscu pracy albo nędza na bezrobociu - twój wybór w kapitalizmie" (CK-LA) "Kapitalizm zabija" (CK-LA) "Praca czasowa, dyskryminacja stała" (CK-LA), "Zakłady w rece pracowników" (KMP).

Wznoszono okrzyki "Nasze prawo - prawo pracy" i "Kapitalizm - kanibalizm".

Demonstracja zakończyła się wiecem pod pomnikiem upamiętniającym wystąpienia robotnicze 1956 roku.

Marcel Szary z OZZ IP w zakładach Cegielskiego powiedział, że pochód pierwszomajowy jest częścią walki pracowników fabryki i że nadal będą oni walczyć o podwyżki i poprawę warunków pracy.

Jakub Grzegorczyk z CK-LA zwrócił uwagę na to, iż przy okazji Święta Pracy powinno się pamiętać o pracownikach czasowych, którzy są najbardziej prześladowaną grupą.

Wieczorem na poznańskim skłocie Rozbrat odbyło się spotkanie z Rafałem Górskim, autorem publikacji o demokracji uczestniczącej i budżecie partycypacyjnym. Rozpoczęły się również targi niezależnych wydawnictw oraz VI Ogólnopolska Konferencja Pracownicza, w ramach której odbyły się miedzy innymi dyskusje o cyklicznym charakterze protestów pracowniczych oraz szukaniu nowych sposobów organizowania środowisk pracowniczych.

8 kwietnia:

1917 - W Charkowie odbył się I zjazd polskich organizacji socjalistycznych w Rosji; działały do września 1917 r.

1970 - Izraelskie samoloty wojskowe zbombardowały egipską miejscowość Bahr el-Baqar, zabijając w tamtejszej szkole 46 dzieci i raniąc ponad 50.

1973 - W Mougins we Francji zmarł Pablo Picasso, wybitny malarz hiszpański, twórca m.in. "Guerniki", członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1985 - Indie wytoczyły proces amerykańskiej kompanii Union Carbide, odpowiedzialnej za katastrofę przemysłową w Bhopalu, w której zginęło ponad 3 tys. osób.

2003 - Amerykański czołg ostrzelał hotel Palestyna w Bagdadzie, gdzie byli zakwaterowani zagraniczni korespondenci. Zginął dziennikarz agencji Reutera T. Prociuk, a 4 innych zostało rannych.

2005 - W Szefaram dezerter z armii izraelskiej Eden Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów (2 chrześcijan i 2 muzułmanów) i raniąc 22 innych.

2008 - W Warszawie zmarł Ludwik Hass, historyk, znawca wolnomularstwa, działacz trockistowski.