1 Maja w Poznaniu

[2007-05-02 22:50:08]

Około 300 osób przeszło 1 maja ulicami Poznania w pochodzie zorganizowanym przez Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza. W demonstracji wzięło udział kilkudziesięciu pracowników zakładów Cegielskiego. W pochodzie uczestniczyli też działacze Czerwonego Kolektywu-Lewicowej Alternatywy, Warszawskiej Grupy Anarchistycznej, Federacji Anarchistycznej, Stowarzyszenia Lepszy Świat i Komunistycznej Młodzieży Polski.

Demonstrujący nieśli transparenty "Dość łamania praw pracowniczych" (OZZ IP), "Wyzysk w miejscu pracy albo nędza na bezrobociu - twój wybór w kapitalizmie" (CK-LA) "Kapitalizm zabija" (CK-LA) "Praca czasowa, dyskryminacja stała" (CK-LA), "Zakłady w rece pracowników" (KMP).

Wznoszono okrzyki "Nasze prawo - prawo pracy" i "Kapitalizm - kanibalizm".

Demonstracja zakończyła się wiecem pod pomnikiem upamiętniającym wystąpienia robotnicze 1956 roku.

Marcel Szary z OZZ IP w zakładach Cegielskiego powiedział, że pochód pierwszomajowy jest częścią walki pracowników fabryki i że nadal będą oni walczyć o podwyżki i poprawę warunków pracy.

Jakub Grzegorczyk z CK-LA zwrócił uwagę na to, iż przy okazji Święta Pracy powinno się pamiętać o pracownikach czasowych, którzy są najbardziej prześladowaną grupą.

Wieczorem na poznańskim skłocie Rozbrat odbyło się spotkanie z Rafałem Górskim, autorem publikacji o demokracji uczestniczącej i budżecie partycypacyjnym. Rozpoczęły się również targi niezależnych wydawnictw oraz VI Ogólnopolska Konferencja Pracownicza, w ramach której odbyły się miedzy innymi dyskusje o cyklicznym charakterze protestów pracowniczych oraz szukaniu nowych sposobów organizowania środowisk pracowniczych.

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.