Zakaz organizacji Parady Równości to dyskryminacja

[2007-05-03 13:49:16]

Jest to orzeczenie wydane na bardzo wysokim szczeblu, które powinno być przestrogą dla polskich władz na przyszłość. Warto pamiętać, że jakiekolwiek zakazywanie obywatelskich zgromadzeń będzie spotykało się z otwartym i publicznym potępieniem ze strony europejskich instytucji sądowniczych. To z kolei sprzyjać może tworzeniu ksenofobicznego wizerunku naszego kraju w europejskich mediach i wśród opinii światowej.

Kaczyński zakazał w 2005 r. Parady Równości, łamiąc tym samym podstawowe prawa człowieka i obywatela. Osiągnął jednak swój cel przed wyborami prezydenckimi, zdobywając poparcie ojca Rydzyka i wyborców fundamentalistycznego Radia Maryja, dzięki któremu ostatecznie wygrał wybory.

W świetle orzeczenia Europejskiego Trybunału Praw Człowieka, prezydent Lech Kaczyński nie jest demokratą. Jak udowodnił, potrafi obowiązujące prawo traktować w sposób bardzo instrumentalny. Źle to wróży polskiej demokracji w skali kraju, ale pocieszającym może być fakt, że jego prezydentura nie ma charakteru dożywotniego.

Jarosław Hebel

Europejski Trybunał Sprawiedliwości w Strasbourgu uznał zakaz organizacji Parady Równości w Warszawie wydany przez ówczesnego prezydenta miasta Lecha Kaczyńskiego w 2005 roku za łamiący zakaz dyskryminacji z Europejskiej Konwencji Praw Człowieka.

Wniosek do Trybunału wniósł Robert Biedroń z Kampanii Przeciwko Homofobii. Wspierała go w tym Helsińska Fundacja Praw Człowieka. Wniosek o uznanie decyzji Kaczyńskiego za łamiący postanowienia konwencji zawierał trzy zarzuty. Pierwszy dotyczył naruszenia przez Prezydenta Warszawy art. 11 konwencji (wolność zgromadzeń), drugi art. 13 (prawo do skutecznego środka odwoławczego), a trzeci art. 14 Konwencji (zakaz dyskryminacji).

11 czerwca 2005 roku nielegalna Parada Równości przeszła ulicami Warszawy. Jej organizatorzy próbowali najpierw uzyskać zezwolenie na organizację imprezy wymagającej zajęcia pasa ruchu, a gdy spotkali się z odmową, chcieli zarejestrować sześć niezależnych od siebie wieców. Na to także nie zgodził się Lech Kaczyński.

Wobec tych zakazów, demonstracja stała się nie tylko wyrazem sprzeciwu wobec dyskryminacji ze względu na orientację seksualną, ale aktem obywatelskiego nieposłuszeństwa.

Paradzie starali się przeszkodzić członkowie organizacji faszystowskich i nacjonalistycznych. Manifestanci byli obrzucani jajkami, kamieniami i śrubami. Niektórym demonstrantom wyrywano transparenty, a sam pochód kilkakrotnie zatrzymywał się gdy członkowie Młodzieży Wszechpolskiej siadali na jezdni i starali się nie przepuścić uczestników parady. W zajściach brał udział m.in. Radosław Parda dzisiejszy wiceminister sportu.

W Paradzie Równości udział wzięło kilka tysięcy osób w tym znani politycy polscy i europejscy, ludzie kultury i liczne organizacji pozarządowe.

Kancelaria Prezydenta rozważa odwołanie się od wyroku Trybunału.

Grzegorz Ilnicki

6 czerwca:

1880 - W Sieciechowie koło Radomia urodził się Norbert Barlicki, czołowy działacz PPS, poseł, wielotni przewodniczący CKW; zmarł w obozie KL Auschwitz.

1920 - Zjazd chłopski w Warszawie zorganizowany przez PSL "Wyzwolenie" wysunął postulaty reformy rolnej, nowych wyborów do sejmu i pokoju z bolszewicką Rosją.

1945 - 196 ukraińskich mieszkańców wsi Wierzchowiny na Lubelszczyźnie zostało zamordowanych przez zgrupowanie PAS NSZ pod dowództwem Mieczysława Pazderskiego ps. "Szary".

1982 - Liban: Do kraju wkroczyło 11 pancernych dywizji i 11 brygad piechoty izraelskiej, wspieranych przez 600 bojowych samolotów. Pierwszym celem były obozy uchodźców palestyńskich w strefie przygranicznej.

1993 - Hiszpania: w wyborach parlamentarnych ponownie zwyciężyła rządząca partia socjalistyczna (PSOE).

1994 - RPA przyjęto do Organizacji Jedności Afrykańskiej (OJA).

2013 - Rami al-Hamd Allah (Fatah) został premierem Autonomii Palestyńskiej.