Zakaz organizacji Parady Równości to dyskryminacja

[2007-05-03 13:49:16]

Europejski Trybunał Sprawiedliwości w Strasbourgu uznał zakaz organizacji Parady Równości w Warszawie wydany przez ówczesnego prezydenta miasta Lecha Kaczyńskiego w 2005 roku za łamiący zakaz dyskryminacji z Europejskiej Konwencji Praw Człowieka.

Wniosek do Trybunału wniósł Robert Biedroń z Kampanii Przeciwko Homofobii. Wspierała go w tym Helsińska Fundacja Praw Człowieka. Wniosek o uznanie decyzji Kaczyńskiego za łamiący postanowienia konwencji zawierał trzy zarzuty. Pierwszy dotyczył naruszenia przez Prezydenta Warszawy art. 11 konwencji (wolność zgromadzeń), drugi art. 13 (prawo do skutecznego środka odwoławczego), a trzeci art. 14 Konwencji (zakaz dyskryminacji).

11 czerwca 2005 roku nielegalna Parada Równości przeszła ulicami Warszawy. Jej organizatorzy próbowali najpierw uzyskać zezwolenie na organizację imprezy wymagającej zajęcia pasa ruchu, a gdy spotkali się z odmową, chcieli zarejestrować sześć niezależnych od siebie wieców. Na to także nie zgodził się Lech Kaczyński.

Wobec tych zakazów, demonstracja stała się nie tylko wyrazem sprzeciwu wobec dyskryminacji ze względu na orientację seksualną, ale aktem obywatelskiego nieposłuszeństwa.

Paradzie starali się przeszkodzić członkowie organizacji faszystowskich i nacjonalistycznych. Manifestanci byli obrzucani jajkami, kamieniami i śrubami. Niektórym demonstrantom wyrywano transparenty, a sam pochód kilkakrotnie zatrzymywał się gdy członkowie Młodzieży Wszechpolskiej siadali na jezdni i starali się nie przepuścić uczestników parady. W zajściach brał udział m.in. Radosław Parda dzisiejszy wiceminister sportu.

W Paradzie Równości udział wzięło kilka tysięcy osób w tym znani politycy polscy i europejscy, ludzie kultury i liczne organizacji pozarządowe.

Kancelaria Prezydenta rozważa odwołanie się od wyroku Trybunału.

Grzegorz Ilnicki

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.