Zakaz organizacji Parady Równości to dyskryminacja

[2007-05-03 13:49:16]

Europejski Trybunał Sprawiedliwości w Strasbourgu uznał zakaz organizacji Parady Równości w Warszawie wydany przez ówczesnego prezydenta miasta Lecha Kaczyńskiego w 2005 roku za łamiący zakaz dyskryminacji z Europejskiej Konwencji Praw Człowieka.

Wniosek do Trybunału wniósł Robert Biedroń z Kampanii Przeciwko Homofobii. Wspierała go w tym Helsińska Fundacja Praw Człowieka. Wniosek o uznanie decyzji Kaczyńskiego za łamiący postanowienia konwencji zawierał trzy zarzuty. Pierwszy dotyczył naruszenia przez Prezydenta Warszawy art. 11 konwencji (wolność zgromadzeń), drugi art. 13 (prawo do skutecznego środka odwoławczego), a trzeci art. 14 Konwencji (zakaz dyskryminacji).

11 czerwca 2005 roku nielegalna Parada Równości przeszła ulicami Warszawy. Jej organizatorzy próbowali najpierw uzyskać zezwolenie na organizację imprezy wymagającej zajęcia pasa ruchu, a gdy spotkali się z odmową, chcieli zarejestrować sześć niezależnych od siebie wieców. Na to także nie zgodził się Lech Kaczyński.

Wobec tych zakazów, demonstracja stała się nie tylko wyrazem sprzeciwu wobec dyskryminacji ze względu na orientację seksualną, ale aktem obywatelskiego nieposłuszeństwa.

Paradzie starali się przeszkodzić członkowie organizacji faszystowskich i nacjonalistycznych. Manifestanci byli obrzucani jajkami, kamieniami i śrubami. Niektórym demonstrantom wyrywano transparenty, a sam pochód kilkakrotnie zatrzymywał się gdy członkowie Młodzieży Wszechpolskiej siadali na jezdni i starali się nie przepuścić uczestników parady. W zajściach brał udział m.in. Radosław Parda dzisiejszy wiceminister sportu.

W Paradzie Równości udział wzięło kilka tysięcy osób w tym znani politycy polscy i europejscy, ludzie kultury i liczne organizacji pozarządowe.

Kancelaria Prezydenta rozważa odwołanie się od wyroku Trybunału.

Grzegorz Ilnicki

27 października:

1466 - Urodził się Erazm z Rotterdamu, holenderski filolog, filozof, pedagog. Jeden z czołowych humanistów epoki Odrodzenia. Przeciwnik monarchii i pacyfista.

1937 - Protest Rady Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Warszawskiego przeciw bojówkarskim atakom prawicowych studentów.

1938 - Skarga ordynariusza diecezji stanisławowskiej do ministra spraw wojskowych przeciw działalności oficerów Korpusu Ochrony Pogranicza zajmujących się nawracaniem na wiarę rzymską ludności grekokatolickiej.

1990 - W Warszawie odbył się XXV Kongres PPS; przewodniczącym RN został Jan Józef Lipski.

1998 - Gerhard Schröder (SPD) został kanclerzem Niemiec.

2002 - Luiz Inácio "Lula" Da Silva wygrał wybory prezydenckie w Brazylii.

2010 - Zmarł Néstor Kirchner, argentyński polityk, 2003-2007 prezydent Argentyny.