Nepal: Sąd Najwyższy nakazuje zagwarantowanie praw mniejszościom seksualnym

[2007-12-23 20:01:23]

22 grudnia Sąd Najwyższy Nepalu nakazał rządowi tego kraju aby przyjął regulacje prawne które pozwolą mniejszościom seksualnym cieszyć się pełnią praw publicznych.

Lesbijki, geje, biseksualiści, transseksualiści i osoby interseksualne (LGBTI) są "naturalnymi osobami", nie są jednak męskie lub żeńskie z perspektywy płci - stwierdził sąd. Przedstawiciele tych mniejszości powinni mieć pełne prawa wynikające z regulacji krajowych i międzynarodowych - dodano w orzeczeniu.

Według sędziów nepalski rząd powinien dopilnować przestrzegania obecnie obowiązujących uregulowań prawnych dotyczących mniejszości, jak również przyjąć nowe prawa dotyczące tej materii. Sąd Najwyższy wezwał także rząd do przestudiowania praw dotyczących małżeństw osób tej samej płci w innych krajach, aby przyjąć odpowiednie uregulowania w himalajskim państwie.

Zadowolenia z decyzji Sądu Najwyższego nie krył Sunil Babu Pant, przewodniczący Stowarzyszenia "Niebieski Diament", skupiającego członków społeczności LGBTI. Mamy teraz legalny status. Werdykt sądu zagwarantował prawa "trzeciej płci" - stwierdził Pant.

Szymon Martys

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

26 lutego:

1802 - Urodził się Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczęła się fala masowych strajków solidarnościowych z robotnikami rosyjskimi.

1931 - W Lwowie zmarł Herman Diamand, działacz PPS, poseł.

1938 - Rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych o pozbawieniu obywatelstwa Polaków walczących w Hiszpanii.

1993 - 48-godzinny strajk generalny w Łodzi i sąsiednich miastach. Gł. powodem było niepowołanie w terminie przez rząd pełnomocnika ds. restrukturyzacji regionu łódzkiego.

2013 - W Paryżu zmarł Stéphane Hessel, francuski dyplomata i pisarz polityczny, a także były członek francuskiego ruchu oporu i więzień nazistowskich obozów koncentracyjnych w Dorze i Buchenwaldzie.