Nepal: Sąd Najwyższy nakazuje zagwarantowanie praw mniejszościom seksualnym

[2007-12-23 20:01:23]

22 grudnia Sąd Najwyższy Nepalu nakazał rządowi tego kraju aby przyjął regulacje prawne które pozwolą mniejszościom seksualnym cieszyć się pełnią praw publicznych.

Lesbijki, geje, biseksualiści, transseksualiści i osoby interseksualne (LGBTI) są "naturalnymi osobami", nie są jednak męskie lub żeńskie z perspektywy płci - stwierdził sąd. Przedstawiciele tych mniejszości powinni mieć pełne prawa wynikające z regulacji krajowych i międzynarodowych - dodano w orzeczeniu.

Według sędziów nepalski rząd powinien dopilnować przestrzegania obecnie obowiązujących uregulowań prawnych dotyczących mniejszości, jak również przyjąć nowe prawa dotyczące tej materii. Sąd Najwyższy wezwał także rząd do przestudiowania praw dotyczących małżeństw osób tej samej płci w innych krajach, aby przyjąć odpowiednie uregulowania w himalajskim państwie.

Zadowolenia z decyzji Sądu Najwyższego nie krył Sunil Babu Pant, przewodniczący Stowarzyszenia "Niebieski Diament", skupiającego członków społeczności LGBTI. Mamy teraz legalny status. Werdykt sądu zagwarantował prawa "trzeciej płci" - stwierdził Pant.

Szymon Martys

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).