Wenezuela: Amnestia dla puczystów z 2002 roku

[2008-01-01 02:00:56]

Prezydent Wenezueli Hugo Chávez ogłosił amnestię dla dla uczestników puczu z kwietnia 2002 roku, kiedy to na krótko został odsunięty od władzy i aresztowany.

Na czele zamachu stanu stała część dowódców wojskowych z poparciem Stanów Zjednoczonych, które zaraz uznały "legalność" nowych władz. Po uwięzieniu Cháveza (oficjalnie podano, iż "ustąpił dobrowolnie") wojskowi desygnowali "tymczasowym prezydentem" biznesmena Pedro Carmonę (na zdjęciu). Zaledwie po dwóch dniach (12-13 kwietnia) rząd wojskowych upadł na skutek masowych protestów i wypowiedzenia posłuszeństwa przez część armii oraz administrację cywilną. Chávez powrócił na stanowisko zaraz po tym.

Carmona, zatrzymany po fiasku puczu, zbiegł z aresztu domowego i obecnie przebywa w Miami.

Chcemy zamknąć ten rozdział - powiedział Chávez, podpisując akt amnestyjny.

Krzysztof Pacyński

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.