Wenezuela: Amnestia dla puczystów z 2002 roku

[2008-01-01 02:00:56]

Prezydent Wenezueli Hugo Chávez ogłosił amnestię dla dla uczestników puczu z kwietnia 2002 roku, kiedy to na krótko został odsunięty od władzy i aresztowany.

Na czele zamachu stanu stała część dowódców wojskowych z poparciem Stanów Zjednoczonych, które zaraz uznały "legalność" nowych władz. Po uwięzieniu Cháveza (oficjalnie podano, iż "ustąpił dobrowolnie") wojskowi desygnowali "tymczasowym prezydentem" biznesmena Pedro Carmonę (na zdjęciu). Zaledwie po dwóch dniach (12-13 kwietnia) rząd wojskowych upadł na skutek masowych protestów i wypowiedzenia posłuszeństwa przez część armii oraz administrację cywilną. Chávez powrócił na stanowisko zaraz po tym.

Carmona, zatrzymany po fiasku puczu, zbiegł z aresztu domowego i obecnie przebywa w Miami.

Chcemy zamknąć ten rozdział - powiedział Chávez, podpisując akt amnestyjny.

Krzysztof Pacyński

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.