CBOS: Najbardziej lubiane partie

[2003-02-22 08:28:29]

Centrum Badania Opini Społecznej przeprowadziło sondaż, w którym zapytano nie tyle o preferencje, a sympatie polityczne. I tak najbardziej lubianym ugrupowaniem zostało Prawo i Sprawiedliwość z "poparciem" 30% ankietowanych. Następnie:

SLD - 25%
PSL - 23%
S RP - 21%
LPR - 17%
PO - 17%
UP - 14%
UW - 12%

Polacy najbardziej nie lubią Ruchu Społecznego (spadkobiercy AWS), niechęć taką deklaruje 58% badanych. Na kolejnych pozycjach znajdują się:

S RP - 52%
LPR - 47%
UW - 47%
SLD - 43%
UP - 42%
PO - 41%
PSL - 36%
PiS - 29%

Pośród sympatii poszczególnych elektoratów nie ma większych niespodzianek. Wsród wyborców SLD najbardziej lubiani są współkoalicjańci - UP (38%) i PSL (34%). PO najbardziej cenione jest w szeregach Unii Wolności (55%), jednak elektorat PO zdecydowanie bardziej woli PiS (57%). Samoobrona największym poparciem cieszy pośród wyborców PSL (25%) i LPR (24%). W przypadku LPR z wzajemnością, gdyż 31% elektoratu Samoobrony gotowych byłoby poprzeć właśnie LPR.

Największą niechęcią Samoobronę darzą wyborcy PO (86%), UW (82%), i SLD (73%). Podobnie przedstawia się grono niechętnych Lidze Polskich Rodzin - UW (80%), SLD (75%) i PO (67%).

Sondaż przeprowadzono w dniach 8-11 listopada 2002 roku na reprezentatywnej grupie 1042 dorosłych Polaków.

Piotr Tomczyk

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.