Nowicki, Wojciechowski: Kolejna batalia w warszawskim MZA

[2008-06-03 14:41:03]

5 czerwca o godz. 11.30 odbędzie się w Warszawie, pod Ratuszem (pl. Bankowy) pikieta protestacyjna czterech związków zawodowych działających w warszawskich Miejskich Zakładach Autobusowych. Inicjatorami akcji są WZZ "Sierpień 80" oraz WZZ Kierowców RP. Głównym powodem podjęcia działań protestacyjnych jest – trwające od listopada 2007 roku – żerowanie zarządu spółki MZA na pieniądzach, które w ubiegłym roku związki (m.in. "Sierpień 80") wywalczyły od miasta na podwyżki dla pracowników MZA (kierowców, pracowników zaplecza i pracowników umysłowych). Biorące udział w akcji związki wyrażą ponadto swój sprzeciw wobec planów likwidacji zajezdni Redutowa, notorycznego naruszania Ustawy o czasie pracy kierowców, a także innych przejawów łamania praw pracowniczych.

W ub. r. związkowcy z MZA wywalczyli od miasta kwotę 32 milionów zł (w skali rocznej) na podwyżki dla pracowników MZA. W październiku 2007 pracownicy otrzymali tzw. dodatek efektywnościowy (555 zł dla kierowców, 450 zł dla pracowników zaplecza i 350 zł dla pracowników umysłowych). Ale zarząd spółki MZA od początku dążył do odebrania pracownikom jak największej części – uzyskanych od miasta – pieniędzy. Już w listopadzie dodatek efektywnościowy został rozbity na dniówki i obostrzony pewnymi kryteriami – dniówka przepada w przypadku urlopu na żądanie, doraźnego oddelegowania związkowego i zwolnienia lekarskiego.

Zmiana ta została wprowadzona na mocy uchwały zarządu MZA z 31 października 2007, stanowiącej pogwałcenie obowiązujących przepisów. Jak stwierdziła Państwowa Inspekcja Pracy: "Wprowadzenie dodatku efektywnościowego wyłącznie uchwałą Zarządu Spółki nie spełnia wymogów określonych w kodeksie pracy. Dodatkowo zasady pozbawiania takiego dodatku pracowników w niektórych sytuacjach (a przyznawania w innych) mogą być oceniane negatywnie w kontekście równego traktowania w zatrudnieniu. [...] Skoro pracodawca zamiast uzgodnienia z organizacjami związkowymi treści i wprowadzenia regulaminu wynagradzania, wprowadza inną drogą (konsultowane, ale nie uzgodnione z organizacjami związkowymi) regulacje płacowe – to działanie takie nie jest zgodne z przepisami".

Kolejny zamach na kieszenie pracowników nastąpił w kwietniu 2008. Pod pretekstem dodatkowej podwyżki o 200 zł odebrano pracownikom m.in. nagrody za przepracowany miesięczny tzw. nominał. Podwyżka okazała się pozorna, tzn. ujemna. Tym bardziej, że dodatkowe 200 zł również zostało rozbite na dniówki i poddane tym samym kryteriom.

Tymczasem w marcu 2008 roku wszystkie dziewięć działających w MZA związków we wspólnych stanowiskach zażądało włączenia dodatku efektywnościowego do stawki zasadniczej (albo wypłacania go na zasadach obowiązujących w październiku 2007). Nie upłynął jednak miesiąc, kiedy trzy związki (m.in. "Solidarność" i OPZZ) wyłamały się i podpisały z zarządem porozumienie przewidujące kontynuację zasad wprowadzonych w listopadzie 2007. Warto dodać, że ten system naliczania dodatku, uderzając w związkowców korzystających z oddelegowań doraźnych, nie narusza interesów związkowej biurokracji OPZZ i "Solidarności", która pozostaje na tzw. stałych oddelegowaniach.

Jeżeli pikieta 5 czerwca nie odniesie skutku, 20 czerwca odbędzie się kolejna akcja. Niewykluczony jest również strajk kierowców MZA.

Nie dla okradania pracowników MZA z ich podwyżek!
Dość łamania praw pracowniczych w MZA!
Osoby odpowiedzialne za łamanie praw pracowniczych w warszawskich autobusach muszą odejść!

Florian Nowicki
Zygmunt Wojciechowski

Tekst ukazał się w "Kurierze Związkowym".

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

27 stycznia:

1905 - Początek strajku powszechnego na terenie Królestwa Polskiego.

1919 - Powołano Państwowy Urząd Pośrednictwa Pracy zajmujący się rejestrowaniem bezrobotnych i pośrednictwem w ich zatrudnianiu.

1945 - Armia Czerwona oswobodziła wieźniów obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau.

1971 - Zmarł Jacobo Arbenz, lewicowy polityk gwatemalski, od 1951 prezydent. Obalony w 1954 w wyniku zamachu stanu wspieranego przez CIA.

2000 - Socjaldemokrata Ivica Račan został premierem Chorwacji.

2005 - Zmarł Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

2010 - Zmarł Howard Zinn, historyk, emerytowany prof. Uniwersytetu w Bostonie, działacz lewicowy, antywojenny i na rzecz praw obywatelskich, autor wielu książek w tym m.in. "A People's History of the United States"

2011 - W Jemenie wybuchło powstanie przeciwko złej sytuacji materialnej, bezrobociu, korupcji, ograniczaniu swobód obywatelskich i długoletnim rządom prezydenta Alego Abdullaha Saliha.

2018 - Nicolás Maduro ogłosił legalizację lewicowego Ruchu My Jesteśmy Wenezuelą (MSV) jako partii politycznej i przydział karty wyborczej Nuevo Camino Revolucionario do tego ruchu.