Borowski ustępuje, SdPl skręca w centrum

[2008-06-14 23:14:46]

Konwent Krajowy Socjaldemokracji Polskiej przyjął decyzję przewodniczącego partii, Marka Borowskiego o zrzeczeniu się, przez niego, swojej funkcji. Borowski przestanie kierować partią od 1 sierpnia. Do końca września ma zostać wybrany nowy przewodniczący, zanim to nastąpi partią "zarządzać" ma Bartosz Dominiak, dotychczasowy wiceprzewodniczący partii. Sam Borowski obejmie funkcję przewodniczącego Rady Programowej SdPl.

Konwent Krajowy SdPl zdecydował także o zacieśnieniu współpracy z Partią Demokratyczną-demokraci.pl. Ma ono polegać na utworzeniu pod wspólnym szyldem jednego koła poselskiego, stworzeniu wspólnego koalicyjnego komitetu wyborczego przed wyborami do Parlamentu Europejskiego oraz opracowanie wspólnego programu. Polityczne porozumienie z PD (koalicyjny komitet wyborczy) ma mieć charakter trwały. Partie wspólnie miałyby też startować w wyborach samorządowych i parlamentarnych. Za takim rozwiązaniem, którego głównym orędownikiem był odchodzący przewodniczący partii, zagłosowała zdecydowana większość bo aż 85 proc. uczestników sobotniego Konwentu Krajowego SdPl.

Jak podaje portal wp.pl, za TVP Info, Socjaldemokracja Polska może też zostać rozwiązana. Jeden ze scenariuszy zakładać ma podobno fuzję SdPl z PD i powstanie nowej centrolewicowej partii, na czele której miałby stanąć były minister spraw zagranicznych i obecny eurodeputowany Dariusz Rosati.

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 maja:

1848 - W Petersburgu zmarł Wissarion Bielinski, rosyjski pisarz, filozof, krytyk literacki, teoretyk rewolucyjnego demokratyzmu; współpracował m.in. z M. Bakuninem.

1879 - W Madrycie założono Hiszpańską Socjalistyczną Partię Robotniczą (PSOE).

1917 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego o poprawę warunków pracy, część postulatów została spełniona.

1919 - W Monachium zamordowano Gustava Landauera, niemieckiego anarchistę, pisarza i tłumacza, jednego z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1933 - Rada Naczelna PPS opowiedziała się za odejściem od taktyki Centrolewu i podjęciem samodzielnej walki politycznej.

2003 - W La Celle-Saint-Cloud zmarł Mohammed Dib, pisarz algierski, tworzący w języku francuskim, autor około 30 powieści, jeden z najbardziej znanych w Europie twórców algierskich; komunista.

2005 - W Toronto zmarł Bob Hunter, dziennikarz kanadyjski, współzałożyciel Greenpeace.

2014 - W Odessie w antyrosyjskich zamieszkach i w wyniku pożaru zginęło 48 osób, a 214 odniosło obrażenia.