Nelson Mandela wciąż na amerykańskiej liście terrorystów

[2008-06-20 14:12:41]

Były prezydent Republiki Południowej Afryki i laureat Pokojowej Nagrody Nobla Nelson Mandela wciąż fuguruje na amerykańskiej "czarnej liście" organizacji terrorystycznych i osób z nimi powiązanych, przygotowywanej przez Departament Stanu.

Obecność Mandeli, jednego z czołowych przywódców walki z Apartheidem i reżimem białej mniejszości, oraz Afrykańskiego Kongresu Narodowego, na liście została przedłużona w 2001 roku, z uwagi na posługiwanie się przez ANC bronią w okresie działalności opozycyjnej.

Po tym jak grupa członków Kongresu zaproponowała zdjęcie Mandeli i ANC z listy, Departament Stanu oświadczył, iż w pełni popiera jej obecny kształt.

W okresie Apartheidu kolejne amerykańskie administracje mniej lub bardziej otwarcie popierały białych nacjonalistów rządzących w Pretorii w imię "antykomunizmu", a opozycję uważali za "kryptokomunistów". Prezydent Ronald Reagan otwarcie powierdział, że napięcia w Afryce Południowej są winą buntujących się Murzynów.

Krzysztof Pacyński

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.