Wrocław: Starbucks represjonuje pracowników

[2008-07-01 18:56:23]

1 lipca we Wrocławiu przed główną siedzibą firmy AmRest - American Restaurants odbyła się pikieta solidarnościowa ze zwolnionymi związkowcami, pracownikami sieci kawiarni Starbucks: Colem z USA (Industrial Workers of the World) oraz Moniką z Hiszpanii (CNT). Pikietę zorganizowała wrocławska sekcja Związku Syndykalistów Polski włączając się tym samym w międzynarodową kampanię solidarnościową w obronie represjonowanych związkowców sieci Starbucks. Kampania rusza w wielu krajach świata i jest koordynowana przez IWW oraz CNT przy wsparciu lokalnych organizacji Międzynarodowego Stowarzyszenia Pracowników (IWA-AIT).

Firma AmRest prowadzi w Europie Środkowo-Wschodniej restauracje takich marek jak Pizza Hut, Burger King, KFC i właśnie Starbucks. Niedawno otworzyła pierwszą restaurację Stabucksa w Pradze, a w tym roku otworzy je także w Polsce.

Aktywiści ZSP weszli do siedziby AmRestu i wręczyli list protestacyjny ws. represjonowanych związkowców. ZSP wkrótce uruchomi stronę informacyjną ws. kampanii w języku polskim, która będzie także służyć przyszłym pracownikom sieci Starbucks w Polsce jako źródło informacji.

Jednocześnie IWA-AIT koordynuje w skali międzynarodowej akcję solidarnościową ws. zwolnienia aktywisty ZSP z korporacji Lionbridge za założenie niehierarchicznego związku zawodowego. W piątek w Warszawie odbędzie się w tej sprawie demonstracja. Więcej informacji o sprawie Lionbridge: lionbridge.zsp.net.pl.

Mariusz Pruszyński

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.