Lewicowa Alternatywa o sytuacji na poczcie

[2008-07-22 09:29:26]

Stowarzyszenie Lewicowa Alternatywa wydało oświadczenie w sprawie sytuacji w Poczcie Polskiej oraz antyzwiązkowej polityki zarządu przedsiębiorstwa.

Jesteśmy gorącymi zwolennikami zachowania Poczty Polskiej jako przedsiębiorstwa państwowego. Jednak propaganda neoliberalnych polityków, dążących do komercjalizacji i w drugim etapie, prywatyzacji Poczty Polskiej, jest promowana jako "jedyne rozsądne" wyjście. Przyczyną jest właśnie owa zła kondycja przedsiębiorstwa - czytamy w oświadczeniu.

Działacze LA domagają się też utworzenia w przedsiębiorstwie realnego samorządu pracowniczego. Ogniwa samorządu pracowniczego powinny, naszym zdaniem, działać na wszystkich szczeblach przedsiębiorstwa, od rejonu, przez okręgi i dyrekcje aż do Dyrekcji Generalnej, ponieważ pomoże to w poprawie funkcjonowania firmy - piszą.

LA domaga się również natychmiastowego przywrócenia do pracy Bartosza Kantorczyka, związkowca z Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza, zwolnionego po zorganizowaniu strajku. Sprzeciwiamy się antyzwiązkowej polityce prowadzonej przez kierownictwo Poczty Polskiej. Jest ona tym bardziej niepokojąca, że została wymierzona w osobę, która protestowała w interesie Poczty Polskiej i jej klientów - dodają działacze LA.

Pełny tekst oświadczenia: www.la.org.pl.

Michał Warecki

6 sierpnia:

1925 - We Lwowie rozstrzelano działacza komunistycznego Naftalego Botwina, skazanego przez sąd doraźny za zabicie policyjnego prowokatora.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Hiroszimę, zabijając 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424. 13 983 osób uznano za zaginione. Dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obrażenia.

1969 - Zmarł Teodor W. Adorno (właśc. Theodor Ludwig Wiesengrund), niemiecki filozof i socjolog, jeden z przywódców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

2009 - Zmarła Savka Dabčević-Kučar, była szefowa rządu Socjalistycznej Republiki Chorwacji (wchodzącej w skład nieistniejącej już Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii) i zarazem pierwsza kobieta-premier w historii Europy.

2010 - W Nowym Jorku zmarł Tony Judt, amerykańsko-brytyjski historyk pochodzenia żydowskiego,