Balcerowicz u Owsiaka

[2008-08-03 20:30:49]

Leszek Balcerowicz, były prezes NBP, minister finansów i wicepremier 2 sierpnia spotkał się z uczestnikami XIV Przystanku Woodstock w Kostrzynie nad Odrą.

W dyskusji z uczestnikami imprezy były minister finansów bronił polskiej transformacji ustrojowej. W odpowiedzi na zarzut, iż reformy ustrojowe doprowadziły do wzrostu ubóstwa, przywołał on Białoruś. Przytoczył ją jako przykład biednego kraju o wysokiej stopie inflacji i bardzo niskim poziomie życia.

Z drugiej strony Balcerowicz bronił Estonii oraz Irlandii jako państw, które osiągnęły największy sukces społeczno-ekonomiczny. W jego opinii, gdyby Polska przyjęła bardziej liberalny kurs reform, mogłaby się rozwijać w obecnym tempie Irlandii.

Balcerowicz bronił też decyzji o likwidacji PGR-ów i prywatyzacji przedsiębiorstw państwowych. Były szef NBP uniknął odpowiedzi na pytanie o biedę i alkoholizm na terenach byłych PGR-ów. Prowadzący spotkanie Zbigniew Hołdys zasugerował, że jeżeli ktoś twierdzi, że transformacja była kradzieżą, powinien zgłosić się do prokuratury.

Na poprzedzającej spotkanie z młodymi ludźmi konferencji prasowej Balcerowicz mówił też, że transformacja daje wielkie możliwości przedsiębiorczości dla każdego obywatela. Umartwił się on jedynie nad dzisiejszymi emerytami, którym realny socjalizm nie pozwolił na założenie własnych firm.

Główny organizator Przystanku Woodstock, Jerzy Owsiak był dumny z goszczenia Balcerowicza na imprezie. Po spotkaniu z jego udziałem Owsiak zadeklarował, że Balcerowicz wiele go nauczył na temat funkcjonowania gospodarki, wskazując na przykład na wady zbyt rozbudowanego państwa opiekuńczego. Większość uczestników Woodstock również solidaryzowało się z przesłaniem byłego ministra.

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.