Wenezuela: Chávez podpisuje 26 dekretów

[2008-08-07 09:17:15]

5 sierpnia, ostatniego dnia 18-miesięcznego terminu w którym wenezuelskie Zgromadzenie Narodowe dało prezydentowi Hugo Chávezowi możliwość wydawania dekretów, podpisał on 26 ustaw regulujących takie kwestie jak siły zbrojne, administracja publiczna, system opieki społecznej, bankowość, produkcja rolna, turystyka i przemysł.

Nowe prawa mają, zdaniem rządu, wzmocnić państwową kontrolę nad strategicznym sektorami gospodarki narodowej i instytucjami publicznymi odpowiedzialnymi za realizację programu "Socjalizmu XXI wieku".

Dopóki Chávez tutaj jest rządzą ludzie, a nie oligarchia - stwierdził wenezuelski prezydent podczas programu Aló Presidente transmitowanego z Caicara del Orinoco na południowym-wschodzie kraju, gdzie trwają właśnie prace nad kilkoma nowymi projektami infrastrukturalnymi. Opozycja jednak tego nie rozumie. Nowe prawa to prawa na rzecz wyzwolenia Wenezueli - dodał.

Podpisanie dekretów spotkało się z krytyką ze strony partii opozycyjnych. Julio Borges z centroprawicowego ugrupowania Po Pierwsze Sprawiedliwość (Primero Justicia) nazwał tę decyzję nową pobudką dla Wenezuelczyków i zasugerował, że jest to próba wprowadzenia tylnymi drzwiami projektów które przepadły w referendum konstytucyjnym w grudniu 2007 roku.

Odpowiadając na te zarzuty wiceprezydent Ramón Carrizalez stwierdził, że wszystkie podpisane przez Cháveza dekrety są zgodne z konstytucją z 1999 roku. Dodał, że 16 ustaw nie zostało przyjętych jako dekrety ponieważ są wciąż dyskutowane. Dotyczy to m.in. planowanej nacjonalizacji Banku Wenezueli. Będą one teraz poddane pod głosowanie w parlamencie.

Szymon Martys

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.