Wenezuela: Chávez podpisuje 26 dekretów

[2008-08-07 09:17:15]

5 sierpnia, ostatniego dnia 18-miesięcznego terminu w którym wenezuelskie Zgromadzenie Narodowe dało prezydentowi Hugo Chávezowi możliwość wydawania dekretów, podpisał on 26 ustaw regulujących takie kwestie jak siły zbrojne, administracja publiczna, system opieki społecznej, bankowość, produkcja rolna, turystyka i przemysł.

Nowe prawa mają, zdaniem rządu, wzmocnić państwową kontrolę nad strategicznym sektorami gospodarki narodowej i instytucjami publicznymi odpowiedzialnymi za realizację programu "Socjalizmu XXI wieku".

Dopóki Chávez tutaj jest rządzą ludzie, a nie oligarchia - stwierdził wenezuelski prezydent podczas programu Aló Presidente transmitowanego z Caicara del Orinoco na południowym-wschodzie kraju, gdzie trwają właśnie prace nad kilkoma nowymi projektami infrastrukturalnymi. Opozycja jednak tego nie rozumie. Nowe prawa to prawa na rzecz wyzwolenia Wenezueli - dodał.

Podpisanie dekretów spotkało się z krytyką ze strony partii opozycyjnych. Julio Borges z centroprawicowego ugrupowania Po Pierwsze Sprawiedliwość (Primero Justicia) nazwał tę decyzję nową pobudką dla Wenezuelczyków i zasugerował, że jest to próba wprowadzenia tylnymi drzwiami projektów które przepadły w referendum konstytucyjnym w grudniu 2007 roku.

Odpowiadając na te zarzuty wiceprezydent Ramón Carrizalez stwierdził, że wszystkie podpisane przez Cháveza dekrety są zgodne z konstytucją z 1999 roku. Dodał, że 16 ustaw nie zostało przyjętych jako dekrety ponieważ są wciąż dyskutowane. Dotyczy to m.in. planowanej nacjonalizacji Banku Wenezueli. Będą one teraz poddane pod głosowanie w parlamencie.

Szymon Martys

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27.02.2020

20 lutego:

1846 - Początek rewolucji krakowskiej.

1927 - Urodził się Ibrahim Ferrer, kubański wokalista zespołu Buena Vista Social Club.

1999 - Sarah Kane, angielska dramatopisarka, popełniła samobójstwo.

2008 - Parlament Luksemburga przyjął ustawę legalizującą eutanazję.