Wenezuela: Chávez podpisuje 26 dekretów

[2008-08-07 09:17:15]

5 sierpnia, ostatniego dnia 18-miesięcznego terminu w którym wenezuelskie Zgromadzenie Narodowe dało prezydentowi Hugo Chávezowi możliwość wydawania dekretów, podpisał on 26 ustaw regulujących takie kwestie jak siły zbrojne, administracja publiczna, system opieki społecznej, bankowość, produkcja rolna, turystyka i przemysł.

Nowe prawa mają, zdaniem rządu, wzmocnić państwową kontrolę nad strategicznym sektorami gospodarki narodowej i instytucjami publicznymi odpowiedzialnymi za realizację programu "Socjalizmu XXI wieku".

Dopóki Chávez tutaj jest rządzą ludzie, a nie oligarchia - stwierdził wenezuelski prezydent podczas programu Aló Presidente transmitowanego z Caicara del Orinoco na południowym-wschodzie kraju, gdzie trwają właśnie prace nad kilkoma nowymi projektami infrastrukturalnymi. Opozycja jednak tego nie rozumie. Nowe prawa to prawa na rzecz wyzwolenia Wenezueli - dodał.

Podpisanie dekretów spotkało się z krytyką ze strony partii opozycyjnych. Julio Borges z centroprawicowego ugrupowania Po Pierwsze Sprawiedliwość (Primero Justicia) nazwał tę decyzję nową pobudką dla Wenezuelczyków i zasugerował, że jest to próba wprowadzenia tylnymi drzwiami projektów które przepadły w referendum konstytucyjnym w grudniu 2007 roku.

Odpowiadając na te zarzuty wiceprezydent Ramón Carrizalez stwierdził, że wszystkie podpisane przez Cháveza dekrety są zgodne z konstytucją z 1999 roku. Dodał, że 16 ustaw nie zostało przyjętych jako dekrety ponieważ są wciąż dyskutowane. Dotyczy to m.in. planowanej nacjonalizacji Banku Wenezueli. Będą one teraz poddane pod głosowanie w parlamencie.

Szymon Martys

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.