Malmö: Spotkanie europejskich partii antykapitalistycznych

[2008-09-19 14:05:13]

18 września w Malmö w Szwecji odbyła się konferencja z udziałem przedstawicielek i przedstawicieli europejskich partii radykalnej lewicy. Celem spotkania było omówienie procesu tworzenia Nowej Partii Antykapitalistycznej, zainicjowanej przez Rewolucyjną Ligę Komunistyczną (LCR) z Francji. W wystąpieniach odnoszono się przede wszystkim do konieczności stworzenia szerokiej formuły polityki antykapitalistycznej o emancypacyjnym i demokratycznym charakterze.

Konferencję rozpoczęło przemówienie Leonce’a Aguirre’a z LCR, który kreśląc wizję nowego ugrupowania scharakteryzował jego profil jako wielobarwny "patchwork" czerpiący z doświadczeń ruchów rewolucyjnej lewicy, anarchistycznych, ekologicznych, związkowych, feministycznych, promniejszościowych i antyrasistowskich.

Christine Bucholz z niemieckiej partii Lewica (Die Linke) mówiła o potrzebie tworzenia ruchu politycznego podejmującego nie tylko zagadnienia socjalne i ekonomiczne, ale bezpośrednio zaangażowanego w walkę z rasizmem i ekstremizmem skrajnie prawicowym oraz sprzeciwiającego się wojnie i militaryzmowi.

Alex Callinicos z brytyjskiej Socjalistycznej Partii Robotniczej (SWP) podkreślił wyzwania jakie przed radykalną lewicą stawia obecny kryzys ekonomiczny na świecie, a także znaczenie tradycji marksistowskiej dla współczesnej radykalnej lewicy.

Głos zabrali również działacze i działaczki partii skandynawskich: Kristina Martinsson i Anders Svensson (Partia Socjalistyczna ze Szwecji), Ana Lopez (Rødt z Norwegii), Soren Sondergaard (Sojusz Czerwono-Zielony z Danii), a także przedstawiciel rosyjskiego ruchu antykapitalistycznego "Naprzód".

Do dyskusji została zaproszona również Ewa Groszewska z Polskiej Partii Pracy, która mówiła o potrzebie bliskiej współpracy organizacji antykapitalistycznych z Europy Wschodniej i z Zachodu, w szczególności o znaczeniu wsparcia dla walk przeciwko wyzyskowi i alienacji pracowników w Polsce, czego przykładem było poparcie przez zachodnie środowiska lewicowe ubiegłorocznego strajku w kopalni "Budryk".

Andrzej Żebrowski z Pracowniczej Demokracji mówił z kolei o konieczności tworzenia politycznego ruchu lewicowego otwartego również na osoby nie identyfikujące się z tradycyjnie rozumianą lewicą, łączącego walkę z wyzyskiem z postulatami ruchów antywojennych i ekologicznych.

Spotkanie miało miejsce w drugim dniu odbywającego się w Malmö piątego Europejskiego Forum Społecznego. Oficjalnie nie było częścią programu Forum, ponieważ formuła EFS nie dopuszcza udziału organizacji partyjnych w seminariach i zgromadzeniach. Zdecydowana większość uczestniczek i uczestników antykapitalistycznej konferencji jest jednak aktywna w związkach zawodowych i oddolnych ruchach społecznych ściśle związanych z Europejskim Forum Społecznym.

Marcin Starnawski

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.

2013 - 38 osób zginęło, a 3 zostały ranne w pożarze szpitala psychiatrycznego we wsi Ramienskij pod Moskwą.