Wenezuela: Konflikt z Human Rights Watch

[2008-09-20 09:21:59]

Rząd Wenezueli zdecydował o wydaleniu z kraju dwóch przedstawicieli amerykańskiej organizacji pozarządowej Human Rights Watch, José Miguela Vivanco i Daniela Wilkinsona. Wedle władz wenezuelskich, sporządzony przez nich ostatni raport HRW, zatytułowany "Dziesięciolecie rządów Hugo Cháveza: Nietolerancja polityczna i stracone szanse na poprawę stanu praw człowieka w Wenezueli", równoznaczny jest z pogwałceniem konstytucji Wenezueli, atakiem na instytucje i bezprawną ingerencją w wewnętrzne sprawy naszego kraju.

Wenezuelski minister spraw zagranicznych Nicolás Maduro stwierdził w sprawie Vivanco i Wilkinsona: Każdy inny gość z zagranicy, który usiłował będzie wykorzystywać nasz porządek demokratyczny, z całkowitą wolnością ekspresji, by w tak ordynarny sposób atakować nasze instytucje, spotka się z tą samą odpowiedzią. Jako nadużycie wolności słowa poprzez bezwstydne kłamstwa określiła raport przewodnicząca parlamentu Cilia Flores. Zwróciła ona też uwagę na paradoks: Ci, którzy oskarżają Wenezuelę o brak wolności słowa, korzystają z wolności słowa.

Władze Wenezueli mówią wreszcie, że raport ów wpisuje się w nieakceptowalną strategię agresji ze strony Stanów Zjednoczonych. Słowa te padają niedługo po wydaleniu przez Boliwię i Wenezuelę ambasadorów tego mocarstwa. Ujawniono nagranie, w którym wysocy oficerowie wenezuelscy naradzają się nad zorganizowaniem zbrojnego przewrotu, z kolei w ostatnich zamieszkach w Boliwii, sprowokowanych przez prawicową opozycję przy inspiracji oficjalnych czynników z USA, zginęło od 17 do nawet 70 osób.

Raport HRW przyznaje, że wymierzony w ekipę prezydenta Hugo Cháveza dwudniowy pucz w kwietniu 2002 r. (inspirowany i wsparty przez USA) stanowił najpoważniejsze w ostatnich latach zagrożenie dla gwarancji praw człowieka w Wenezueli. Równocześnie jednak autorzy oskarżają władze wenezuelskie o instrumentalne wykorzystanie ówczesnego zagrożenia, tak by dokonywać dyskryminacji na tle politycznym oraz móc wykazywać otwartą pogardę dla zasady podziału władz.

Sprzyjające Chávezowi Wenezuelskie Centrum Informacyjne w USA wyraża tymczasem opinię o skrajnej nierzetelności raportu, w którym odosobnione incydenty traktowane są jak reguła, i w którym jako wiarygodne źródła traktowana jest zdyskredytowana opozycja wenezuelska. Centrum podkreśla też, że we współczesnej Wenezueli poprawił się stan przestrzegania najbardziej fundamentalnych praw człowieka: zapewnienia wyżywienia, edukacji i opieki medycznej. Zostało to uznane przez Program Rozwoju ONZ.

Paweł Michał Bartolik

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.