Wenezuela: Konflikt z Human Rights Watch

[2008-09-20 09:21:59]

Rząd Wenezueli zdecydował o wydaleniu z kraju dwóch przedstawicieli amerykańskiej organizacji pozarządowej Human Rights Watch, José Miguela Vivanco i Daniela Wilkinsona. Wedle władz wenezuelskich, sporządzony przez nich ostatni raport HRW, zatytułowany "Dziesięciolecie rządów Hugo Cháveza: Nietolerancja polityczna i stracone szanse na poprawę stanu praw człowieka w Wenezueli", równoznaczny jest z pogwałceniem konstytucji Wenezueli, atakiem na instytucje i bezprawną ingerencją w wewnętrzne sprawy naszego kraju.

Wenezuelski minister spraw zagranicznych Nicolás Maduro stwierdził w sprawie Vivanco i Wilkinsona: Każdy inny gość z zagranicy, który usiłował będzie wykorzystywać nasz porządek demokratyczny, z całkowitą wolnością ekspresji, by w tak ordynarny sposób atakować nasze instytucje, spotka się z tą samą odpowiedzią. Jako nadużycie wolności słowa poprzez bezwstydne kłamstwa określiła raport przewodnicząca parlamentu Cilia Flores. Zwróciła ona też uwagę na paradoks: Ci, którzy oskarżają Wenezuelę o brak wolności słowa, korzystają z wolności słowa.

Władze Wenezueli mówią wreszcie, że raport ów wpisuje się w nieakceptowalną strategię agresji ze strony Stanów Zjednoczonych. Słowa te padają niedługo po wydaleniu przez Boliwię i Wenezuelę ambasadorów tego mocarstwa. Ujawniono nagranie, w którym wysocy oficerowie wenezuelscy naradzają się nad zorganizowaniem zbrojnego przewrotu, z kolei w ostatnich zamieszkach w Boliwii, sprowokowanych przez prawicową opozycję przy inspiracji oficjalnych czynników z USA, zginęło od 17 do nawet 70 osób.

Raport HRW przyznaje, że wymierzony w ekipę prezydenta Hugo Cháveza dwudniowy pucz w kwietniu 2002 r. (inspirowany i wsparty przez USA) stanowił najpoważniejsze w ostatnich latach zagrożenie dla gwarancji praw człowieka w Wenezueli. Równocześnie jednak autorzy oskarżają władze wenezuelskie o instrumentalne wykorzystanie ówczesnego zagrożenia, tak by dokonywać dyskryminacji na tle politycznym oraz móc wykazywać otwartą pogardę dla zasady podziału władz.

Sprzyjające Chávezowi Wenezuelskie Centrum Informacyjne w USA wyraża tymczasem opinię o skrajnej nierzetelności raportu, w którym odosobnione incydenty traktowane są jak reguła, i w którym jako wiarygodne źródła traktowana jest zdyskredytowana opozycja wenezuelska. Centrum podkreśla też, że we współczesnej Wenezueli poprawił się stan przestrzegania najbardziej fundamentalnych praw człowieka: zapewnienia wyżywienia, edukacji i opieki medycznej. Zostało to uznane przez Program Rozwoju ONZ.

Paweł Michał Bartolik

19 lutego:

1861 - W Rosji zniesiono poddaństwo chłopów.

1912 - Urodził się Anton Buttigieg, polityk Maltańskiej Partii Pracy, prezydent Malty w latach 1976-81.

1927 - Zmarł Georg Brandes, duński krytyk literacki, filozof i pisarz, inicjator skandynawskiego antyklerykalizmu, autor książki o Polsce.

1951 - Zmarł André Gide, pisarz francuski, autor m.in. "Lochów Watykanu", noblista.

1956 - Rehabilitacja KPP i jej przywódców.

1976 - Islandia zerwała stosunki dyplomatyczne z Wielką Brytanią.

1985 - Komisja Ochrony Praw Człowieka ONZ uchwaliła rezolucję uznającą syjonizm za formę rasizmu.

1999 - Rozpoczęły się strajki pracowników polskiej służby zdrowia.

2008 - Fidel Castro ogłosił swoją rezygnację z funkcji przewodniczącego kubańskiej Rady Państwa.