Były wiceprezydent Wenezueli o przygotowaniach do prawicowego puczu

[2008-09-20 10:05:55]

Występując przed wenezuelskim Zgomadzeniem Narodowym były wiceprezydent José Vicente Rangel stwierdził, że za ostatnio ujawnionymi knowaniami kontrrewolucyjnymi stoją cztery główne czynniki: opozycja wenezuelska, media krajowe i zagraniczne, wreszcie rządy Kolumbii i USA.

W ubiegłym tygodniu upubliczniono nagranie narady kilku emerytowanych oficerów, szykujących pucz.

Rangel wymienił kolejne osoby, które uznał za zamieszane w owe przygotowania, z imienia i nazwiska. Jedną z nich ma być generał Raúl Isaías Baduel, do niedawna wierny prezydentowi Hugo Chávezowi. Baduel związany był z Chávezem jeszcze w okresie, gdy ten pozostawał dysydentem i czołowym uczestnikiem tajnego sprzysiężenia postępowych oficerów.

W kwietniu 2002 r., podczas dwudniowego puczu wymierzonego w Cháveza, Baduel dowodził kontrpuczystami, którzy przywrócili prawowitego prezydenta Wenezueli do władzy. W ostatnich miesiącach 2007 r., niedługo przed minimalnie przegranym przez Cháveza referendum konstytucyjnym, zerwał z nim, następnie wielokrotnie publicznie wysuwając przeciw niemu najcięższe oskarżenia.

Wedle Rangela, Baduel zmienił front tak bardzo, że niedawno spotkał się z Pedro Carmoną, byłym przewodniczącym konfederacji pracodawców wenezuelskich, który w okresie puczu w 2002 r. przez dwa dni pozostawał samozwańczym "tymczasowym prezydentem". Spotkanie odbyło się w gmachu Uniwersytetu Sergio Arboledy – określonego przez Rangela mianem świątyni spisku przeciw Wenezueli – gdzie Carmona jest obecnie wykładowcą. Carmona szkoli też oficerów kolumbijskiego wywiadu wojskowego.

Rangel z nazwiska oskarżył również o udział w spisku ministra obrony Kolumbii, Juana Manuela Santosa, dzierżącego w Kolumbii główną odpowiedzialność za utrzymanie kontaktów z armią Stanów Zjednoczonych.

Zagrożenie puczem wedle Rangela w żadnym razie nie minęło. W najbliższych miesiącach można się spodziewać dalszych niebezpiecznych prowokacji. W tworzeniu sprzyjającego im klimatu mają też swoją rolę bezustannie rozsiewane pogłoski o finansowaniu przez Wenezuelę Rewolucyjnych Sił Zbrojnych Kolumbii (FARC) oraz o udziale władz wenezuelskich w procederze międzynarodowego handlu narkotykami.

Paweł Michał Bartolik

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.