Były wiceprezydent Wenezueli o przygotowaniach do prawicowego puczu

[2008-09-20 10:05:55]

Występując przed wenezuelskim Zgomadzeniem Narodowym były wiceprezydent José Vicente Rangel stwierdził, że za ostatnio ujawnionymi knowaniami kontrrewolucyjnymi stoją cztery główne czynniki: opozycja wenezuelska, media krajowe i zagraniczne, wreszcie rządy Kolumbii i USA.

W ubiegłym tygodniu upubliczniono nagranie narady kilku emerytowanych oficerów, szykujących pucz.

Rangel wymienił kolejne osoby, które uznał za zamieszane w owe przygotowania, z imienia i nazwiska. Jedną z nich ma być generał Raúl Isaías Baduel, do niedawna wierny prezydentowi Hugo Chávezowi. Baduel związany był z Chávezem jeszcze w okresie, gdy ten pozostawał dysydentem i czołowym uczestnikiem tajnego sprzysiężenia postępowych oficerów.

W kwietniu 2002 r., podczas dwudniowego puczu wymierzonego w Cháveza, Baduel dowodził kontrpuczystami, którzy przywrócili prawowitego prezydenta Wenezueli do władzy. W ostatnich miesiącach 2007 r., niedługo przed minimalnie przegranym przez Cháveza referendum konstytucyjnym, zerwał z nim, następnie wielokrotnie publicznie wysuwając przeciw niemu najcięższe oskarżenia.

Wedle Rangela, Baduel zmienił front tak bardzo, że niedawno spotkał się z Pedro Carmoną, byłym przewodniczącym konfederacji pracodawców wenezuelskich, który w okresie puczu w 2002 r. przez dwa dni pozostawał samozwańczym "tymczasowym prezydentem". Spotkanie odbyło się w gmachu Uniwersytetu Sergio Arboledy – określonego przez Rangela mianem świątyni spisku przeciw Wenezueli – gdzie Carmona jest obecnie wykładowcą. Carmona szkoli też oficerów kolumbijskiego wywiadu wojskowego.

Rangel z nazwiska oskarżył również o udział w spisku ministra obrony Kolumbii, Juana Manuela Santosa, dzierżącego w Kolumbii główną odpowiedzialność za utrzymanie kontaktów z armią Stanów Zjednoczonych.

Zagrożenie puczem wedle Rangela w żadnym razie nie minęło. W najbliższych miesiącach można się spodziewać dalszych niebezpiecznych prowokacji. W tworzeniu sprzyjającego im klimatu mają też swoją rolę bezustannie rozsiewane pogłoski o finansowaniu przez Wenezuelę Rewolucyjnych Sił Zbrojnych Kolumbii (FARC) oraz o udziale władz wenezuelskich w procederze międzynarodowego handlu narkotykami.

Paweł Michał Bartolik

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.