Berlin: Konferencja Wyborcza EPL

[2008-12-03 00:44:53]

W ostatni weekend odbyła się w Berlinie konferencja Europejskiej Partii Lewicy, kończąca pracę platformy programowej na wybory do Parlamentu Europejskiego 2009 roku.

Przyjęta została ostateczna wersja wspólnego programu organizacji członkowskich oraz obserwatorów, zaprezentowany został także plakat wyborczy EPL. Jak zapowiedział przewodniczący partii Lothar Bisky Europa XXI wieku potrzebuje pokoju, demokracji, sprawiedliwości społecznej i solidarności, a nadchodzące wybory dają szansę na prawdziwą zmianę Unii Europejskiej.

W programie główny nacisk położony został na walkę z "kapitalizmem kasynowym", który doprowadził do międzynarodowego kryzysu finansowego oraz o stworzenie nowego i sprawiedliwego ładu społeczno-gospodarczego, nie opartego na wyzysku i elastyczności zatrudnienia. Dużo uwagi poświęcone zostało także zagrożeniom ekologicznym, w tym głównie przeciwdziałaniu globalnemu ociepleniu oraz sprzeciwowi wobec militaryzacji kontynentu.

Europejska Partia Lewicy planuje aktywnie włączyć się w protestu przeciwko dalszemu funkcjonowaniu Paktu Północnoatlantyckiemu w nadchodzącą 60-tą rocznicę jego zawiązania.

Ostatniemu zagadnieniu poświęcone było przemówienie programowe delegacji Młodych Socjalistów (MS jest członkiem-obserwatorem EPL), wygłoszone przez Martę Wysocką (na zdjęciu). Podkreśliła ona iż zjednoczona lewica europejska musi wspólnie przeciwstawić się polityce imperializmu i militaryzmu, których przejawem na kontynencie europejskim są projekty tworzenia amerykańskich baz wojskowych w państwach Europy Środkowo-Wschodniej. Zwróciła ona także uwagę, że kampania przeciwko NATO powinna być silnie powiązana ze zmaganiami czeskiego i polskiego ruchu antywojennego w sprawie elementów tzw. tarczy antyrakietowej.

EPL jest strukturą zrzeszającą europejskie partie i organizacje socjalistyczne, komunistyczne oraz zielonej lewicy. W Parlamencie Europejskim jej parlamentarzyści współtworzą frakcję Zjednoczona Lewica Europejska/Zielona Lewica Nordycka.

Piotr Janiszewski

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.

2013 - 38 osób zginęło, a 3 zostały ranne w pożarze szpitala psychiatrycznego we wsi Ramienskij pod Moskwą.