Grecja: Strajk generalny; trwają protesty przeciwko zabójstwu anarchisty

[2008-12-10 14:02:33]

10 grudnia dwie największe greckie centrale związkowe - Powszechna Konfederacja Pracujących Grecji (JSEE) i Najwyższa Rada Administracyjna Funkcjonariuszy Publicznych (ADEDY) zorganizowały 24-godzinny strajk generalny przeciwko polityce centroprawicowego rządu.

Zamknięte są szkoły i urzędy, na lotniskach odwołano loty. Grecka telewizja zamiast wiadomości emituje seriale i programy rozrywkowe. Już czwarty dzień trwają także protesty przeciwko zabiciu przez policję 15-letniego anarchisty.

Blisko 10 tysięcy osób uczestniczyło w manifestacji w centrum Aten. W okolicach parlamentu doszło do walk demonstrantów z policją. Protestujący rzucali kamieniami i koktajlami Mołotowa, na co policjanci odpowiadali gazem łzawiącym. Podejrzany o udział w zamieszkach Polak został zatrzymany.

Demonstracje odbyły się także w innych greckich miastach. W Salonikach doszło do dwóch protestów - jeden zorganizowany przez nauczycieli i studentów i drugi na apel Komunistycznej Partii Grecji, który zgromadził blisko 2 tysiące osób. W Patras w proteście związkowym uczestniczyło około 200 osób, a w manifestacji zorganizowanej przez komunistów około 2 tysiące osób.

Do protestów doszło także 9 grudnia, tuż po pogrzebie Aleksisa Grigoropulosa. Demonstranci atakowali koktajlami Mołotowa komisariaty policji, m.in. na wyspie Korfu i w Patras (gdzie lewicowi demonstranci starli się także ze skrajną prawicą). W Atenach doszło do starć przed budynkiem politechniki. Protesty odbyły się także w Salonikach, Koryncie, Aleksandroupolis, Larissie, Ioanninie, w Mitylenie na Lesbos i na Rodos.

Szymon Martys

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1923 - W Bninie urodziła się Wisława Szymborska, poetka, eseistka i krytyk literacki, tłumacz, felietonistka; członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich i Polskiej Akademii Umiejętności, laureatka literackiej Nagrody Nobla (1996).

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich ludności murzyńskiej w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.