USA: Władze bezpośrednio odpowiedzialne za znęcanie się na więźniami

[2008-12-12 02:59:50]

Komisja sił zbrojnych Senatu Stanów Zjednoczonych wydała raport, w którym oficjalnie stwierdzono, iż były sekretarz obrony Donald Rumsfeld oraz jego najbliżsi współpracownicy (w tym były przewodniczący połączonych sztabów, generał Richard Myers) ponoszą osobistą i bezpośrednią odpowiedzialność za znęcanie się nad więźniami w Abu-Ghraib i Guantanamo.

Jak stwierdza raport, opracowany i przyjęty jednogłośnie pod kierownictwem senatorów Carla Levina (przewodniczący komisji, demokrata) oraz Johna McCaina (wiceprzewodniczący, republikanin), stosowanie tortur nie było samowolą kilku żołnierzy i nie mogło mieć miejsca bez zezwolenia i rozkazów udzielonych przez najwyższe czynniki.

Komisja, w szczególności McCain, podkreślała też odpowiedzialność prezydenta George'a W. Busha za wydarzenia poprzez celowe nierespektowanie konwencji genewskiej.

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.