Grecja: Kolejny młody lewicowiec postrzelony

[2008-12-18 20:23:16]

Jak informuje biuro prasowe Komunistycznej Partii Grecji (Kommunistiko Komma Elladas) 18 grudnia w Peristeri, robotniczej dzielnicy Aten, doszło do ataku, którego celem byli działacze ruchu studenckiego. W czasie zgromadzenia studentów w tej dzielnicy, nieznany osobnik oddał strzał z broni palnej w kierunku młodych ludzi. W incydencie ranny został uczeń Giorgos Paplomatas, członek 15-osobowej rady szkolnej. Giorgios jest też synem działacza związkowego z komunistycznej centrali PAME w branży nauczycielskiej.

Komuniści zapewniają, że ten zbrojny atak, który jest skierowany przeciwko zorganizowanemu ruchowi studenckiemu, spotka się z odpowiedzią w postaci intensyfikacji walki w sprawach edukacji, jak również walki przeciwko mechanizmom represji i antyludowej polityce. Komunikat KKE głosi, że "Ci, którzy wierzą, że takie akcje rozbroją bojowe nastroje ludu i młodzieży, przekonają się, że są w błędzie"

Greccy studenci od kilkunastu miesięcy prowadzą ostre protesty przeciwko rządowym planom zmian w systemie edukacji, w tym wprowadzeniu odpłatności za studia. W ostatnim czasie ich walka zbiegła się w czasie z radykalizacją nastrojów w ruchu pracowniczym a w ostatnich dniach doszła do tego erupcja społecznej frustracji w postaci walk z policją i symbolami kapitalizmu po tym, jak od policyjnej kuli zginął bezbronny nastolatek.

Polityczną odpowiedzialnością za ostatni incydent w dzielnicy Peristeri, KKE obarcza rząd, który sprowokował atmosferę radykalnych napięć społecznych. Partia i jej młodzieżówka zorganizowały dzisiaj po południu wiec protestacyjny w centrum Peristeri.

Nie wiadomo, kto dokonał tego zamachu. Wśród podejrzanych są aktywiści skrajnej prawicy, którzy są niechętni społecznym mobilizacjom i z nienawiścią podchodzą do lewicy. Mówi się, że także policjant, który w zeszłym tygodniu śmiertelnie postrzelił nastolatka w Atenach, jest związany z ruchem neofaszystowskim.

Bartłomiej Zindulski

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

9 lipca:

1868 - Weszła w życie 14. poprawka do konstytucji USA, gwarantująca Afroamerykanom pełne prawa obywatelskie.

1920 - Sąd Okręgowy w Warszawie skazał komunistycznego posła Tadeusza Dąbala na 6 lat ciężkiego więzienia.

1932 - Zostało brutalnie zdławione antyrządowe powstanie leskie.

1937 - W Moskwie aresztowano i stracono Adolfa Warskiego, czołowego działacza KPP.

1939 - W więzieniu w Moskwie zmarła Maria Koszutska (pseud. Wera Kostrzewa), działaczka socjalistyczna i komunistyczna; członkini władz PPS-Lewicy; współzałożycielka KPP, członkini jej KC i Biura Politycznego KC.

1955 - Albert Einstein i Bertrand Russell podpisali w Londynie manifest przeciwko używaniu broni jądrowej.