USA: Fundacja Wiesela oszukana przez Madoffa

[2008-12-24 23:38:19]

Nie ulega wątpliwości, iż w wybuchu obecnego kryzysu wiodącą rolę odegrały dzikie deregulacje, umożliwiające działalność rozmaitym oszustom, którzy przez lata bez przeszkód mogli grabić fundusze nie tylko przedsiębiorstw (przy czym naturalnie cierpieli głównie szeregowi pracownicy), ale też organizacji non-profit, żeby nie wspomnieć o tysiącach zwykłych obywateli, tracących z dnia na dzień dachy nad głową i należne świadczenia.

Pozostaje tylko wyrazić nadzieję, iż przykre doświadczenia, powodujące tragedię tysięcy, położą kres działalności tego typu "szanowanych finansistów", którzy są największym zagrożeniem dla gospodarki światowej.

Krzysztof Pacyński

Fundacja założona i prowadzona przez laureata pokojowej nagrody Nobla, pisarza Elie Wiesela straciła ponad 15 milionów dolarów (czyli prawie cały fundusz, jakim dysponowała) w wyniku działań oszusta giełdowego Bernarda Madoffa (na zdjęciu), przed zdemaskowaniem "szanowanego finansisty".

Zasoby finansowe fundacji były zarządzane przez przykrywkę działalności Madoffa, Bernard Madoff Investment Securities.

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.