USA: Fundacja Wiesela oszukana przez Madoffa

[2008-12-24 23:38:19]

Nie ulega wątpliwości, iż w wybuchu obecnego kryzysu wiodącą rolę odegrały dzikie deregulacje, umożliwiające działalność rozmaitym oszustom, którzy przez lata bez przeszkód mogli grabić fundusze nie tylko przedsiębiorstw (przy czym naturalnie cierpieli głównie szeregowi pracownicy), ale też organizacji non-profit, żeby nie wspomnieć o tysiącach zwykłych obywateli, tracących z dnia na dzień dachy nad głową i należne świadczenia.

Pozostaje tylko wyrazić nadzieję, iż przykre doświadczenia, powodujące tragedię tysięcy, położą kres działalności tego typu "szanowanych finansistów", którzy są największym zagrożeniem dla gospodarki światowej.

Krzysztof Pacyński

Fundacja założona i prowadzona przez laureata pokojowej nagrody Nobla, pisarza Elie Wiesela straciła ponad 15 milionów dolarów (czyli prawie cały fundusz, jakim dysponowała) w wyniku działań oszusta giełdowego Bernarda Madoffa (na zdjęciu), przed zdemaskowaniem "szanowanego finansisty".

Zasoby finansowe fundacji były zarządzane przez przykrywkę działalności Madoffa, Bernard Madoff Investment Securities.

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.