USA: Fundacja Wiesela oszukana przez Madoffa

[2008-12-24 23:38:19]

Nie ulega wątpliwości, iż w wybuchu obecnego kryzysu wiodącą rolę odegrały dzikie deregulacje, umożliwiające działalność rozmaitym oszustom, którzy przez lata bez przeszkód mogli grabić fundusze nie tylko przedsiębiorstw (przy czym naturalnie cierpieli głównie szeregowi pracownicy), ale też organizacji non-profit, żeby nie wspomnieć o tysiącach zwykłych obywateli, tracących z dnia na dzień dachy nad głową i należne świadczenia.

Pozostaje tylko wyrazić nadzieję, iż przykre doświadczenia, powodujące tragedię tysięcy, położą kres działalności tego typu "szanowanych finansistów", którzy są największym zagrożeniem dla gospodarki światowej.

Krzysztof Pacyński

Fundacja założona i prowadzona przez laureata pokojowej nagrody Nobla, pisarza Elie Wiesela straciła ponad 15 milionów dolarów (czyli prawie cały fundusz, jakim dysponowała) w wyniku działań oszusta giełdowego Bernarda Madoffa (na zdjęciu), przed zdemaskowaniem "szanowanego finansisty".

Zasoby finansowe fundacji były zarządzane przez przykrywkę działalności Madoffa, Bernard Madoff Investment Securities.

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

3 czerwca:

1837 - W Berdyczowie powstał Związek Ludu Polskiego; dążył do radykalnej reformy stosunków społecznych.

1916 - Sukcesem zakończył się strajk górników Zagłębia Dąbrowskiego przeciwko pracy w niedzielę i święta.

1992 - W Rio de Janeiro rozpoczęła się konferencja "Środowisko i rozwój", znana również jako "Szczyt Ziemi".

1997 - Lionel Jospin z Partii Socjalistycznej został premierem Francji.

2008 - Strajk pracowników Poczty Polskiej.

2015 - Raimonds Vējonis ze Związku Zielonych i Rolników został wybrany przez Sejm na urząd prezydenta Łotwy.