USA: Fundacja Wiesela oszukana przez Madoffa

[2008-12-24 23:38:19]

Nie ulega wątpliwości, iż w wybuchu obecnego kryzysu wiodącą rolę odegrały dzikie deregulacje, umożliwiające działalność rozmaitym oszustom, którzy przez lata bez przeszkód mogli grabić fundusze nie tylko przedsiębiorstw (przy czym naturalnie cierpieli głównie szeregowi pracownicy), ale też organizacji non-profit, żeby nie wspomnieć o tysiącach zwykłych obywateli, tracących z dnia na dzień dachy nad głową i należne świadczenia.

Pozostaje tylko wyrazić nadzieję, iż przykre doświadczenia, powodujące tragedię tysięcy, położą kres działalności tego typu "szanowanych finansistów", którzy są największym zagrożeniem dla gospodarki światowej.

Krzysztof Pacyński

Fundacja założona i prowadzona przez laureata pokojowej nagrody Nobla, pisarza Elie Wiesela straciła ponad 15 milionów dolarów (czyli prawie cały fundusz, jakim dysponowała) w wyniku działań oszusta giełdowego Bernarda Madoffa (na zdjęciu), przed zdemaskowaniem "szanowanego finansisty".

Zasoby finansowe fundacji były zarządzane przez przykrywkę działalności Madoffa, Bernard Madoff Investment Securities.

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

1979 - W Wiedniu podpisano układ SALT II pomiędzy ZSRR i Stanami Zjednoczonymi.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.