Wielka Brytania: Zmarł Harold Pinter

[2008-12-25 19:38:51]

24 grudnia zmarł brytyjski dramaturg Harold Pinter (ur. 10 października 1930 roku). Miał 78 lat i od dawna walczył z nowotworem gardła. Poza dramatami pisał poezję, prozę i scenariusze filmowe, był także aktorem. W 2005 roku otrzymał Literacką Nagrodę Nobla. Werdykt uzasadniono tym, że w swoich dramatach odkrywał przepaść pod codzienną gadaniną i wymuszał wejście do zamkniętych przestrzeni ucisku.

Pinter jest zaliczany do czołowych przedstawicieli teatru absurdu. Był twórcą tzw. komedii zagrożeń (comedy of menace), ukazujących niebezpieczeństwa płynące zarówno ze świata zewnętrznego, jak i własnej podświadomości człowieka. Najbardziej znane z jego 32 dramatów to "Przyjęcie", "Urodziny Stanleya", "Dozorca", "Cisza".

Był artystą zaangażowanym. Sprzeciwiał się interwencji NATO w Kosowie i okupacji Afganistanu i Iraku. Występował w obronie wolności słowa i przeciwko stosowaniu tortur.

Katarzyna Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.