Wielka Brytania: Zmarł Harold Pinter

[2008-12-25 19:38:51]

24 grudnia zmarł brytyjski dramaturg Harold Pinter (ur. 10 października 1930 roku). Miał 78 lat i od dawna walczył z nowotworem gardła. Poza dramatami pisał poezję, prozę i scenariusze filmowe, był także aktorem. W 2005 roku otrzymał Literacką Nagrodę Nobla. Werdykt uzasadniono tym, że w swoich dramatach odkrywał przepaść pod codzienną gadaniną i wymuszał wejście do zamkniętych przestrzeni ucisku.

Pinter jest zaliczany do czołowych przedstawicieli teatru absurdu. Był twórcą tzw. komedii zagrożeń (comedy of menace), ukazujących niebezpieczeństwa płynące zarówno ze świata zewnętrznego, jak i własnej podświadomości człowieka. Najbardziej znane z jego 32 dramatów to "Przyjęcie", "Urodziny Stanleya", "Dozorca", "Cisza".

Był artystą zaangażowanym. Sprzeciwiał się interwencji NATO w Kosowie i okupacji Afganistanu i Iraku. Występował w obronie wolności słowa i przeciwko stosowaniu tortur.

Katarzyna Szumlewicz

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1936 - Rozpoczął się strajk okupacyjny w fabryce "Metalurgia" w Częstochowie. Trwał do 14.06.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.