Wielka Brytania: Zmarł Harold Pinter

[2008-12-25 19:38:51]

24 grudnia zmarł brytyjski dramaturg Harold Pinter (ur. 10 października 1930 roku). Miał 78 lat i od dawna walczył z nowotworem gardła. Poza dramatami pisał poezję, prozę i scenariusze filmowe, był także aktorem. W 2005 roku otrzymał Literacką Nagrodę Nobla. Werdykt uzasadniono tym, że w swoich dramatach odkrywał przepaść pod codzienną gadaniną i wymuszał wejście do zamkniętych przestrzeni ucisku.

Pinter jest zaliczany do czołowych przedstawicieli teatru absurdu. Był twórcą tzw. komedii zagrożeń (comedy of menace), ukazujących niebezpieczeństwa płynące zarówno ze świata zewnętrznego, jak i własnej podświadomości człowieka. Najbardziej znane z jego 32 dramatów to "Przyjęcie", "Urodziny Stanleya", "Dozorca", "Cisza".

Był artystą zaangażowanym. Sprzeciwiał się interwencji NATO w Kosowie i okupacji Afganistanu i Iraku. Występował w obronie wolności słowa i przeciwko stosowaniu tortur.

Katarzyna Szumlewicz

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

22 listopada:

1869 - W Paryżu urodził się André Gide, pisarz francuski. Autor m.in. "Lochów Watykanu". Laureat Nagrody Nobla w 1947 r.

1908 - W Łodzi urodził się Szymon Charnam pseud. Szajek, czołowy działacz Komunistycznego Związku Młodzieży Polskiej. Zastrzelony podczas przemówienia do robotników fabryki Bidermana.

1916 - W Glen Ellen zmarł Jack London, pisarz amerykański. Idee socjalistyczne łączył z teorią walki o byt.

1942 - W Radomiu grupa wypadowa GL dokonała akcji odwetowej na niemieckie kino Apollo.

1944 - Grupa bojowa AL okręgu Bielsko wykoleiła pociąg towarowy na stacji w Gliwicach.

1963 - W Los Angeles zmarł angielski pisarz Aldous Huxley. Autor m.in. "Nowego, wspaniałego świata".

1967 - Rada Bezpieczeństwa ONZ przyjęła rezolucję wzywającą Izrael do wycofania się z okupowanych ziem palestyńskich.

2006 - W Warszawie zmarł Lucjan Motyka, działacz OMTUR i PPS.