Przemyśl: Akcja protestacyjna w firmie Forte

[2009-03-09 15:14:08]

Od 6 marca członkowie NSZZ "Solidarność" w przemyskiej fabryce Forte blokują bramę zakładu, nie chcąc dopuścić do wywozu z niego maszyn, wyposażenia i półproduktów.

Brama pilnowana jest całą dobę przez wymieniających się co kilka godzin związkowców. Oflagowane je transparentami związkowymi oraz hasłami: "Nie damy się okraść", "Walczymy o miejsca pracy" oraz "Żądamy godziwych odpraw".

Zarząd produkującej meble firmy Forte chce zlikwidować przemyską fabrykę. Pracę stracić ma 232 osoby. Zarząd Regionu Ziemia Przemyska NSZZ "Solidarność" złożyło na działalność spółki doniesienie do prokuratury. Zdaniem związku próba wywożenia majątku firmy przed zakończeniem negocjacji o zwolnieniach jest złamaniem ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych.

Szymon Martys

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.