SLD i KPL razem do wyborów

[2009-03-21 20:55:03]

Przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej Grzegorz Napieralski oraz przewodniczący Kongresu Porozumienia Lewicy prof. Paweł Bożyk podpisali wspólne porozumienie dotyczące wyborów do Parlamentu Europejskiego.

W porozumieniu można przeczytać m.in.: Naszym celem jest wyłonienie reprezentacji, która będzie realizowała w Parlamencie Europejskim program lewicy, w tym zwłaszcza współuczestniczyła w budowie postulowanej przez PES - Europa Socjalna - Europa równych szans, równości sprawiedliwości i dobrobytu; eliminującej wszelkie formy dyskryminacji i propagującej ekologiczne formy współegzystencji człowieka z naturą.

Główny nacisk obaj przewodniczący skierowali na walkę z kryzysem gospodarczym. Kryzys finansowy jest efektem neoliberalnej polityki gospodarczej prowadzonej w ostatnich kilkudziesięciu latach przez prawicę. Odpowiada ona także za systematyczne rozmontowywanie programu państwa opiekuńczego, ograniczenie siły nabywczej świadczeń społecznych, podnoszenie kosztów ochrony zdrowia i brak dostatecznej liczby miejsc pracy dla obywateli - czytamy w dokumencie.

Zarówno Grzegorz Napieralski jak i Paweł Bożyk podkreślali, że tylko lewica może pomóc w czasach kryzysu, za który odpowiedzialna jest neoliberalna i konserwatywna prawica.

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.