SLD i KPL razem do wyborów

[2009-03-21 20:55:03]

Przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej Grzegorz Napieralski oraz przewodniczący Kongresu Porozumienia Lewicy prof. Paweł Bożyk podpisali wspólne porozumienie dotyczące wyborów do Parlamentu Europejskiego.

W porozumieniu można przeczytać m.in.: Naszym celem jest wyłonienie reprezentacji, która będzie realizowała w Parlamencie Europejskim program lewicy, w tym zwłaszcza współuczestniczyła w budowie postulowanej przez PES - Europa Socjalna - Europa równych szans, równości sprawiedliwości i dobrobytu; eliminującej wszelkie formy dyskryminacji i propagującej ekologiczne formy współegzystencji człowieka z naturą.

Główny nacisk obaj przewodniczący skierowali na walkę z kryzysem gospodarczym. Kryzys finansowy jest efektem neoliberalnej polityki gospodarczej prowadzonej w ostatnich kilkudziesięciu latach przez prawicę. Odpowiada ona także za systematyczne rozmontowywanie programu państwa opiekuńczego, ograniczenie siły nabywczej świadczeń społecznych, podnoszenie kosztów ochrony zdrowia i brak dostatecznej liczby miejsc pracy dla obywateli - czytamy w dokumencie.

Zarówno Grzegorz Napieralski jak i Paweł Bożyk podkreślali, że tylko lewica może pomóc w czasach kryzysu, za który odpowiedzialna jest neoliberalna i konserwatywna prawica.

Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

9 grudnia:

1842 - W Moskwie urodził się Piotr Kropotkin, rosyjski uczony i rewolucjonista, z racji arystokratycznego pochodzenia i znaczenia dla ruchu anarchistycznego przełomu wieków, zwany anarchistycznym księciem.

1895 - W Gallarta w Kraju Basków urodziła się Dolores Ibárruri (zwana La Pasionaria), współorganizatorka, długoletni pierwszy sekretarz a następnie przewodnicząca Komunistycznej Partii Hiszpanii, członkini parlamentu. Znana ze słynnego okrzyku "No pasarán!"

1910 - Urodziła się Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

1922 - Gabriel Narutowicz wystawiony przez PSL "Wyzwolenie" został wybrany pierwszym prezydentem Polski. W decydującym głosowaniu uzyskał poparcie całej lewicy sejmowej.

1927 - Norbert Barlicki podczas obrad Rady Naczelnej PPS zgłosił wniosek o przejście do opozycji wobec sanacji.

1937 - W Warszawie zmarł Andrzej Strug (wł. Tadeusz Gałecki) wybitny pisarz i publicysta; wolnumularz, działacz PPS, uczestnik rewolucji 1905 roku, więziony przez carat, zesłaniec syberyjski.

1939 - Zmarł Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1947 - Holenderscy żołnierze dokonali masakry 431 mieszkańców wsi Rawagede w indonezyjskiej prowincji Jawa Zachodnia.

1948 - Założono Zakłady Wytwórcze Lamp Elektrycznych im. Róży Luksemburg w Warszawie.

1952 - Utrzymujący się od 5 do 9 grudnia tzw. wielki smog londyński przyczynił się do śmierci ok. 12 tys. osób.

1969 - Szwecja: Rozpoczął się Wielki Strajk w kopalniach spółki LKAB.

1987 - Na Zachodnim Brzegu Jordanu i w Strefie Gazy rozpoczęła się pierwsza Intifada.

2005 - Ponad 80 tys. osób przemaszerowało ulicami Dublina w proteście przeciwko polityce kadrowej korporacji Irish Ferries.

2007 - W Warszawie odbył się pierwszy w Polsce ślub humanistyczny.

2012 - Pod wpływem protestów społecznych w Egipcie prezydent M. Mursi anulował dekrety rozszerzające jego władzę.