PPS powołuje komitet wyborczy (akt.)

[2009-03-22 16:16:05]

21 marca decyzją Rady Naczelnej Polska Partia Socjalistyczna powołała samodzielny komitet wyborczy w wyborach do Parlamentu Europejskiego.

Do władz krajowych Polskiej Partii Socjalistycznej dołączyli działacze Młodych Socjalistów. Barbara Audycka została wybrana do składu Rady Naczelnej, Grzegorz Ilnicki jako wiceprzewodniczący Rady Naczelnej, a Piotr Janiszewski (na zdjęciu) uzupełnił skład Centralnego Komitetu Wykonawczego. Podjęto również uchwały dotyczące organizacji i trybu przygotowań do XL Kongresu PPS.

Kongres Polskiej Partii Socjalistycznej odbędzie się w Warszawie w dniu 27 czerwca 2009 roku.

Prawdopodobnie PPS nie zarejestruje list wyborczych we wszystkich okręgach, działacze PPS oraz Młodych Socjalistów chcą skupić się na mniejszej ilości okręgów. Zdaniem Grzegorz Ilnickiego, w związku z fiaskiem planów na powołanie koalicji wyborczej z Racją Polskiej Lewicy, PPS skupi się na odbudowie własnej samodzielności politycznej. Udział w wyborach do Parlamentu Europejskiego ma być pierwszym krokiem w tym kierunku. Jego zdaniem wybory samorządowe w 2010 roku dają konkretną perspektywą budowania lewicowej listy w całym kraju.

Wcześniej RACJA Polskiej Lewicy poinformowała, iż rezygnuje z udziału w Kongresie Porozumienia Lewicy oraz o starcie w wyborach bez PPS i MS, z którymi planowała początkowo utworzyć koalicję.

Przemysław Prekiel
Jakub Klimczak

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.