Gdańsk: Nieznalska uniewinniona

[2009-06-06 00:11:39]

Sąd Rejonowy w Gdańsku uniewinnił Dorotę Nieznalską od zarzutu obrazy uczuć religijnych. Prokurator domagał się sześciu miesięcy ograniczenia wolności (poprzez przymus pracy społecznej). Sąd Rejonowy w Gdańsku jednak uznał, że wprawdzie chodziło jej o zszokowanie widzów, ale nie miała zamiaru umyślnie obrazić czyichkolwiek uczuć religijnych. Sąd zwolnił z depozytu pracę "Pasja", którą oddano artystce. Koszty procesu poniesie skarb państwa.

Był to drugi proces Nieznalskiej. W kwietniu 2004 roku Sąd Okręgowy w Gdańsku uchylił wyrok sądu niższej instancji skazujący ją na pół roku więzienia i nakazał ponowne rozpatrzenie sprawy.

Oskarżenia były związane z wystawieniem w 2001 roku w gdańskiej Galerii "Wyspa" instalacji pt. "Pasja". Umieszczonej na krzyżu fotografii męskich genitaliów towarzyszyło wideo, które przedstawiało mężczyznę ćwiczącego intensywnie na siłowni. Praca oburzyła dwoje posłów Ligi Polskich Rodzin, którzy złożyli doniesienie do prokuratury.

Po ogłoszeniu wyroku artystka powiedziała, że gdyby miała taką możliwość, jeszcze raz wystawiłaby identyczne dzieło.

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

12 sierpnia:

1827 - Zmarł William Blake, angielski pisarz, malarz i rysownik. Potępiał rodzący się kapitalizm.

1898 - USA anektowały Republikę Hawajską.

1941 - Prezydium radzieckiej Rady Najwyższej wydało dekret o amnestii dla obywateli polskich więzionych w ZSRR.

1976 - Liban: Chrześcijańskie milicje zdobyły i zniszczyły obóz dla uchodźców Tal al-Zaatar w Bejrucie.