Gdańsk: Nieznalska uniewinniona

[2009-06-06 00:11:39]

Sąd Rejonowy w Gdańsku uniewinnił Dorotę Nieznalską od zarzutu obrazy uczuć religijnych. Prokurator domagał się sześciu miesięcy ograniczenia wolności (poprzez przymus pracy społecznej). Sąd Rejonowy w Gdańsku jednak uznał, że wprawdzie chodziło jej o zszokowanie widzów, ale nie miała zamiaru umyślnie obrazić czyichkolwiek uczuć religijnych. Sąd zwolnił z depozytu pracę "Pasja", którą oddano artystce. Koszty procesu poniesie skarb państwa.

Był to drugi proces Nieznalskiej. W kwietniu 2004 roku Sąd Okręgowy w Gdańsku uchylił wyrok sądu niższej instancji skazujący ją na pół roku więzienia i nakazał ponowne rozpatrzenie sprawy.

Oskarżenia były związane z wystawieniem w 2001 roku w gdańskiej Galerii "Wyspa" instalacji pt. "Pasja". Umieszczonej na krzyżu fotografii męskich genitaliów towarzyszyło wideo, które przedstawiało mężczyznę ćwiczącego intensywnie na siłowni. Praca oburzyła dwoje posłów Ligi Polskich Rodzin, którzy złożyli doniesienie do prokuratury.

Po ogłoszeniu wyroku artystka powiedziała, że gdyby miała taką możliwość, jeszcze raz wystawiłaby identyczne dzieło.

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.