Izrael: Netanjahu wzywa do rozmów o przyszłości Palestyny

[2009-06-15 11:10:45]

Podczas wczorajszego wystąpienia na położonym pod Tel Awiwem Uniwersytecie Bel Ilan, premier Izraela Benjamin Netanjahu wezwał władze palestyńskie do wznowienia rozmów pokojowych, bez stawiania żadnych wstępnych warunków. Netanyahu powiedział, że Izrael i jego obywatele chcą żyć obok Palestyńczyków na zasadach "dobrego sąsiedztwa".

Premier Izraela przedstawił również warunki, na jakich Izrael mógłby zaakceptować istnienie niepodległej Palestyny. Przede wszystkim musiałaby ona być państwem zdemilitaryzowanym. Według Netanjahu, państwo palestyńskie musiałoby także – by zostać zaakceptowanym przez Izrael – wyrzec się kontroli nad swoją przestrzenią powietrzną i prawa do wolnego zawierania sojuszów międzynarodowych. Izrael nie może zgodzić się na to, by niepodległa Palestyna była sojusznikiem Iranu czy Hezbollachu.

Kolejnym warunkiem dla uznania Palestyny przez Izrael miałoby odrzucenie przez władze palestyńskie roszczeń wypędzonych Palestyńczyków domagających się powrotu na dzisiejsze terytorium Izraela. Netanjahu wyraźnie podkreślił, że Izrael nigdy nie uzna "prawa do powrotu" uchodźców, gdyż ich powrót zagroziłby żydowskiemu charakterowi państwa Izrael. Netanjahu zaznaczył, że koniecznym warunkiem pokoju jest uznanie przez kraje arabskie (zwłaszcza władze palestyńskie) tego, że Izrael jest państwem żydowskim. Polityk Likudu odniósł się także do spraw żydowskich osiedli na terytoriach okupowanych. Zapewnił, że w ramach pokojowych porozumień z władzami palestyńskimi nowe osiedla nie będą tworzone, ale zaznaczył również, że rząd nie zamierza likwidować już istniejących, ani ograniczać ich "naturalnego rozwoju" terytorialnego.

Niedzielne wystąpienie było pierwszą ważną wypowiedzią obecnego premiera na tematy międzynarodowe. Do tej pory izraelski polityk w ogóle nie chciał rozmawiać o problemie niepodległości Palestyny i wzbraniał się przed samym używaniem terminu "państwo palestyńskie".

Zmiana w tej dziedzinie została dobrze przyjęta w Waszyngtonie, rzecznik prasowy prezydenta Barcka Obamy, Robert Gibbs, wyraził zadowolenie z wystąpienia Netanjahu. Wystąpienie o wiele chłodniej zostało przyjęte w Palestynie. Jaser Abed Rabbo, bliski współpracownik prezydenta Autonomii Palestyńskiej Mahmuda Abbasa stwierdził, że choć Netanjahu mówi o "państwie palestyńskim", to, co proponuje Palestyńczykom, to tak naprawdę tylko "izraelski protektorat", czego Palestyna nie może zaakceptować. Hamas określił wystąpienie izraelskiego premiera jako wyraz "rasistowskiej i ekstremistycznej" ideologii.

Jakub Majmurek

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lipca:

1867 - Portugalia: Zniesiono stosowanie kary śmierci.

1876 - Zmarł Michał Bakunin, rosyjski myśliciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

1879 - Urodził się Léon Jouhaux, francuski działacz związkowy. Założyciel CGT-Force Ouvrierè . Współzałożyciel MOP i Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych. 1951 Pokojowa Nagroda Nobla.

1921 - Chiny: Założono Komunistyczną Partię Chin (KPCh).

1956 - Prasa radziecka opublikowała utajniony do tej pory, choć od dawna znany na Zachodzie, fragment testamentu Lenina ostrzegający przed samowładztwem Stalina.

1962 - Belgijskie kolonie Burundi i Rwanda uzyskały niepodległość.

1980 - Po podwyżkach cen żywności strajki w Lublinie i zablokowanie węzła kolejowego.

1994 - Jaser Arafat powrócił do Strefy Gazy po 27 latach spędzonych na wygnaniu.

2000 - Odbył się XXXVI Kongres PPS; przewodniczącym RN został Piotr Ikonowicz, a przewodniczącym CKW Cezary Miżejewski.