Niemcy: Pracownicy domagają się stabilnej polityki przemysłowej

[2009-07-06 21:16:32]

Dwa największe przemysłowe związki zawodowe, IGBCE (Industriegewerkschaft Bergbau, Chemie, Energie) oraz IG Metall wezwały urzędników oraz pracodawców do rozpoczęcia konstruktywnego dialogu na temat zwalczania konsekwencji obecnego kryzysu światowego. Związki opublikowały ostatnio komunikat, w którym zwracają uwagę na fakt, że wyzwania polityki ekonomicznej i przemysłowej nie mogą być podjęte jako zwyczajne kosmetyczne uregulowania, bez szczerej treści.

We współpracy z Fundacją Hansa Beckera, IGBCE oraz IG Metall zorganizowały wspólną konferencję zatytułowana: "Polityka Przemysłowa dla Jutra". Odbyła się ona w Oberhausen.

Michael Vassiliadis, członek IGBCE, stwierdził, że: Przemysłowe podstawy naszej ekonomii muszą zostać wzmocnione, aby stanowiły fundamenty stabilnego wzrostu i prosperity.

Potrzebujemy mostu aby przejść nad kryzysem i nie może prowadzić on wstecz, a do zupełnie innego brzegu. Musimy opracować model stabilnej, przemysłowej polityki - dodał Berthold Huber, przewodniczący IG Metall.

We wspólnym stanowisku, związki ostrzegają przed niebezpieczeństwem utraty jądra przemysłu i upadkiem wartościowych łańcuchów w przemyśle. Domagają się także od rządu prowadzenia polityki krótkoterminowych pożyczek i gwarancji oraz stymulacji popytu.

IGBCE i IG Metall wezwały także do utworzenia funduszu publicznego, efektywnej ochrony firm, aby zabezpieczać miejsca pracy, zastąpienia nieuregulowanego rynku, stabilną polityką przemysłową, rozszerzenia praw socjalnych i demokratycznych, godnej pracy, regulacji rynku pracy i skoordynowanej polityki przemysłowej dla całej europy.

IGBCE powstał w 1997 roku z połączenia kilkunastu mniejszych związków zawodowych. Należy do niego ok. 800 tys. członków, zatrudnionych w większości w górnictwie.

IG Metall jest obok ver.di największym związkiem zawodowym w Niemczech. Powstał w 1948 roku i obecnie liczy ok. 2,4 mln członków, którzy pracują w przemyśle motoryzacyjnym, metalowym, tekstylnym, drzewnym i tworzyw sztucznych.

Radosław Kozak

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

16 maja:

1921 - Została założona Komunistyczna Partia Czechosłowacji (KPCz).

1974 - Socjaldemokrata Helmut Schmidt został nowym kanclerzem RFN.

2000 - Zmarł Andrzej Szczypiorski, pisarz, żołnierz AL, uczestnik powstania warszawskiego, więzień KL Sachsenhausen, pod koniec lat 70. związany z KOR.

2005 - Parlament Kuwejtu przyjął ustawę, dzięki której kobiety w tym kraju uzyskały pełne prawa wyborcze.

2009 - W Kuwejcie odbyły się wybory parlamentarne, w których po raz pierwszy zdobyły mandaty 4 kobiety.

2012 - We Francji powstał centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta.

2015 - David Granger z lewicowego sojuszu APNU-AFC został prezydentem Gujany.