LFWP: Hamas i Fatah nie chcą jedności

[2009-07-10 15:43:03]

Członek Komitetu Centralnego Ludowego Frontu Wyzwolenia Palestyny Dżamil Mizer stwierdził w poniedziałek, że Hamas i Fatah nie traktują poważnie kwestii pojednania narodowego Palestyńczyków. Oświadczył też, że LFWP nie zaakceptuje jakiegokolwiek porozumienia, w którym pominięte zostaną kwestie uznane przez tę partię za kluczowe.

Mizer wyraził opinię, że porozumienie traktowane jako cel sam w sobie może doprowadzić jedynie do jeszcze większego cierpienia Palestyńczyków. Jak stwierdził, Obie strony dalekie są od narodowego konsensusu, zależy im tylko na stołkach.

Według Mizera, działania Hamasu i Fatah uderzają w uzgodnioną podczas negocjacji w Kairze zasadę proporcjonalnej reprezentacji ugrupowań palestyńskich, co miałoby umożliwić powstanie komitetu nadzorującego odbudowę Gazy, jak też przygotowania do wyborów do Palestyńskiego Zgromadzenia Ustawodawczego w 2010 r.

Paweł Michał Bartolik

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.