Rosja: OMON rozpędził robotników

[2009-07-10 19:39:10]

Funkcjonariusze OMON-u rozpędzili kilkuset pracowników spółki "Magistrala", którzy zablokowali pod Gorno-Ałtajskiem (stolica Republiki Ałtajskiej) trasę federalną, domagając się od regionalnych władz pracy i wypłaty zaległych wynagrodzeń.

Uczestnicy protestu przenieśli akcję z jezdni na pobocze drogi. "Magistrala", która jest największą w tym rejonie Rosji firmą zajmującą się budową dróg, mostów, tuneli i pasów lotniskowych, od początku br. zredukowała lub wysłała na przymusowy urlop ok. 3 tys. pracowników. Rząd republiki uważa, że problemy "Magistrali" są efektem nieudolności jej zarządu.

Pierwszą, nieudaną próbę zablokowania tej ważnej drogi, prowadzącej z Nowosybirska do granicy z Mongolią, pracownicy spółki podjęli 3 lipca.

Waldemar Chamala

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.