Kolejne tajne konta Pinocheta

[2009-08-25 15:08:38]

Chilijskie media poinformowały o wynikach dochodzenia prowadzonego przez policyjny Zespół Śledczy ds. Prania Brudnych Pieniędzy (Brigada Investigadora de Lavados de Activos). Według raportu chilijskich śledczych były dyktator tego kraju Augusto Pinochet posiadał w kilku brytyjskich bankach tajne rachunki, na których zgromadził łącznie 1,5 mld dolarów amerykańskich.

Dotychczas było wiadomo o prawie 130 tajnych kontach należących do Pinocheta prowadzonych przez banki ze Stanów Zjednoczonych ale dyktator posiadał na nich znacznie mniejsze niż ujawnione ostatni kwoty.

Brytyjski "The Indenpendet" podkreśla, że brytyjskie banki ukrywały informacje o kontach Pinocheta mimo, że prawo nakazywało im ujawnić tę informacje kiedy w 1998 roku na wniosek hiszpańskiego prokuratora Baltasara Garzona sąd rozważał ekstradycje Pinocheta, wówczas przebywającego na leczeniu w Wielkiej Brytanii, do Hiszpanii.

Pojawiły się również medialne spekulacje na temat źródeł bogactwa zgromadzonego przez dyktatora. Wśród nich wymienia się handel narkotykami i bronią ale takim oskarżeniom zaprzeczają byli współpracownicy Pinocheta.

Hugo Gutiérrez znany działacz na rzecz praw człowieka powiedział prasie, że ostatnie doniesienia potwierdzają wcześniejsze przypuszczenia na temat Augusto Pinocheta, który nie tylko łamał prawa człowieka ale i wykorzystał zamach stanu do wzbogacenia się.

Bartosz Nowaczyk

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.