Europejska lewica popiera Manuela Zelayę

[2009-08-27 13:41:34]

Delegacja grupy Zjednoczona Lewica Europejska/Zielona Lewica Nordycka w Parlamencie Europejskim, podróżująca do Hondurasu, 25 sierpnia zatrzymała się w okolicach Managui, by wręczyć prezydentowi Manuelowi Zelaya, odpis deklaracji podpisanej przez 90 eurodeputowanych, reprezentujących rozmaite siły polityczne, potępiające czerwcowy zamach stanu. W treści dokumentu wezwano do przywrócenia na swoje stanowisko nielegalnie obalonego prezydenta oraz zażądano zerwania współpracy Unii Europejskiej z obecnym rządem i zawieszenia reklamowania produktów, które hondurascy przedsiębiorcy eksportują do Europy z korzyścią dla nielegalnej władzy.

Proszę przyjąć wyrazy pełnej solidarności z panem i mieszkańcami Hondurasu oraz całkowity sprzeciw dla zamachu, który był wymierzony nie tylko przeciwko pańskiemu krajowi, ale także przeciwko wszystkim mieszkańcom Ameryki Łacińskiej oraz wszystkim tym, którzy oddani są demokracji i światowemu pokoju - tłumaczył João Ferreira (deputowany GUE/NGL z Portugalii). Może być pan pewny, że Parlament Europejski oraz demokratyczne siły naszych państw, będą kontynuowały wywieranie największej możliwej presji dla przywrócenia państwa prawa oraz powrotu do Hondurasu, jedynego legalnego i prawowitego rządu - dodał.

Prezydent Zelaya podziękował członkom Parlamentu Europejskiego za ich inicjatywę, która, jak powiedział, w porę wezwała społeczność międzynarodową do kontynuowania wsparcia dla mieszkańców Hondurasu przeciwko dyktatorskiemu rządowi, sprzeciwiającemu się jakiejkolwiek redystrybucji zasobów narodowych.

Jednocześnie, grupa robocza Europejskiej Partii Lewicy ds. Ameryki Łacińskiej, pod przewodnictwem Maite Mola (Komunistyczna Partia Hiszpanii), wydała rezolucję ostro potępiającą dyktaturę Roberto Michelettiego. Europejska Lewica potępia represje i przemoc wymierzane w przeciwników dyktatury, zabójstwo czołowych liderów ruchów społecznych i protestujących, cenzurę prasy oraz zawieszenia podstawowych wolności - czytamy w dokumencie.

EPL wyraził pełne poparcie dla walczących o przywrócenie rządu prezydenta Manuela Zelaya, podejmującego się demokratyzacji, zwalczania biedy, demilitaryzacji i integracji latynoamerykańskiej oraz nadzieje na kontynuację tych reform po powrocie do władzy.

Paweł Amborski

29 maja:

1861 - Zmarł Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1934 - Bojówka Obozu Narodowo-Radykalnego ostrzelała w Warszawie lokal Komitetu Dzielnicowego PPS na Woli; 7 osób rannych.

1945 - Syria: Francuzi zbombardowali Damaszek.

1958 - Zmarł Juan Ramón Jiménez, poeta hiszpański, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1956; w czasie hiszpańskiej wojny domowej popierał Republikę.

1969 - Argentyna: Rewolta Cordobazo w mieście Cordoba.

1993 - Niemcy: W Solingen w wyniku podpalenia domu dla azylantów spłonęło 5 Turczynek.

1994 - Węgierska Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne.

2010 - Szwajcaria: W Lozannie odbył się kogres założycielski Alternatywnej Lewicy.