Europejska lewica popiera Manuela Zelayę

[2009-08-27 13:41:34]

Delegacja grupy Zjednoczona Lewica Europejska/Zielona Lewica Nordycka w Parlamencie Europejskim, podróżująca do Hondurasu, 25 sierpnia zatrzymała się w okolicach Managui, by wręczyć prezydentowi Manuelowi Zelaya, odpis deklaracji podpisanej przez 90 eurodeputowanych, reprezentujących rozmaite siły polityczne, potępiające czerwcowy zamach stanu. W treści dokumentu wezwano do przywrócenia na swoje stanowisko nielegalnie obalonego prezydenta oraz zażądano zerwania współpracy Unii Europejskiej z obecnym rządem i zawieszenia reklamowania produktów, które hondurascy przedsiębiorcy eksportują do Europy z korzyścią dla nielegalnej władzy.

Proszę przyjąć wyrazy pełnej solidarności z panem i mieszkańcami Hondurasu oraz całkowity sprzeciw dla zamachu, który był wymierzony nie tylko przeciwko pańskiemu krajowi, ale także przeciwko wszystkim mieszkańcom Ameryki Łacińskiej oraz wszystkim tym, którzy oddani są demokracji i światowemu pokoju - tłumaczył João Ferreira (deputowany GUE/NGL z Portugalii). Może być pan pewny, że Parlament Europejski oraz demokratyczne siły naszych państw, będą kontynuowały wywieranie największej możliwej presji dla przywrócenia państwa prawa oraz powrotu do Hondurasu, jedynego legalnego i prawowitego rządu - dodał.

Prezydent Zelaya podziękował członkom Parlamentu Europejskiego za ich inicjatywę, która, jak powiedział, w porę wezwała społeczność międzynarodową do kontynuowania wsparcia dla mieszkańców Hondurasu przeciwko dyktatorskiemu rządowi, sprzeciwiającemu się jakiejkolwiek redystrybucji zasobów narodowych.

Jednocześnie, grupa robocza Europejskiej Partii Lewicy ds. Ameryki Łacińskiej, pod przewodnictwem Maite Mola (Komunistyczna Partia Hiszpanii), wydała rezolucję ostro potępiającą dyktaturę Roberto Michelettiego. Europejska Lewica potępia represje i przemoc wymierzane w przeciwników dyktatury, zabójstwo czołowych liderów ruchów społecznych i protestujących, cenzurę prasy oraz zawieszenia podstawowych wolności - czytamy w dokumencie.

EPL wyraził pełne poparcie dla walczących o przywrócenie rządu prezydenta Manuela Zelaya, podejmującego się demokratyzacji, zwalczania biedy, demilitaryzacji i integracji latynoamerykańskiej oraz nadzieje na kontynuację tych reform po powrocie do władzy.

Paweł Amborski

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne książki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00

28 lutego:

1925 - Urodził się Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

1947 - Incydent 28 lutego: w Tajpej na Tajwanie żołnierze otworzyli ogień do tłumu demonstrantów domagających się demokratyzacji życia publicznego.

1986 - W zamachu zginął Olof Palme, przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier Szwecji.