Europejska lewica popiera Manuela Zelayę

[2009-08-27 13:41:34]

Delegacja grupy Zjednoczona Lewica Europejska/Zielona Lewica Nordycka w Parlamencie Europejskim, podróżująca do Hondurasu, 25 sierpnia zatrzymała się w okolicach Managui, by wręczyć prezydentowi Manuelowi Zelaya, odpis deklaracji podpisanej przez 90 eurodeputowanych, reprezentujących rozmaite siły polityczne, potępiające czerwcowy zamach stanu. W treści dokumentu wezwano do przywrócenia na swoje stanowisko nielegalnie obalonego prezydenta oraz zażądano zerwania współpracy Unii Europejskiej z obecnym rządem i zawieszenia reklamowania produktów, które hondurascy przedsiębiorcy eksportują do Europy z korzyścią dla nielegalnej władzy.

Proszę przyjąć wyrazy pełnej solidarności z panem i mieszkańcami Hondurasu oraz całkowity sprzeciw dla zamachu, który był wymierzony nie tylko przeciwko pańskiemu krajowi, ale także przeciwko wszystkim mieszkańcom Ameryki Łacińskiej oraz wszystkim tym, którzy oddani są demokracji i światowemu pokoju - tłumaczył João Ferreira (deputowany GUE/NGL z Portugalii). Może być pan pewny, że Parlament Europejski oraz demokratyczne siły naszych państw, będą kontynuowały wywieranie największej możliwej presji dla przywrócenia państwa prawa oraz powrotu do Hondurasu, jedynego legalnego i prawowitego rządu - dodał.

Prezydent Zelaya podziękował członkom Parlamentu Europejskiego za ich inicjatywę, która, jak powiedział, w porę wezwała społeczność międzynarodową do kontynuowania wsparcia dla mieszkańców Hondurasu przeciwko dyktatorskiemu rządowi, sprzeciwiającemu się jakiejkolwiek redystrybucji zasobów narodowych.

Jednocześnie, grupa robocza Europejskiej Partii Lewicy ds. Ameryki Łacińskiej, pod przewodnictwem Maite Mola (Komunistyczna Partia Hiszpanii), wydała rezolucję ostro potępiającą dyktaturę Roberto Michelettiego. Europejska Lewica potępia represje i przemoc wymierzane w przeciwników dyktatury, zabójstwo czołowych liderów ruchów społecznych i protestujących, cenzurę prasy oraz zawieszenia podstawowych wolności - czytamy w dokumencie.

EPL wyraził pełne poparcie dla walczących o przywrócenie rządu prezydenta Manuela Zelaya, podejmującego się demokratyzacji, zwalczania biedy, demilitaryzacji i integracji latynoamerykańskiej oraz nadzieje na kontynuację tych reform po powrocie do władzy.

Paweł Amborski

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.