Wlk. Brytania: Antyfaszyści przeciw demonstracji Ligi Obrony Walii

[2009-10-19 11:11:06]

17 października blisko 200 osób zgromadziło się w miejscowości Swansea aby zaprotestować przeciwko działaniom antyislamskiej organizacji Liga Obrony Walii (Welsh Defence League). WDL organizowała tego samego dnia protest przeciwko radykalnemu islamowi, w którym uczestniczyło 60 osób.

Blisko 200 policjantów rozdzielało obie grupy. Antyfaszyści skandowali m.in. "Faszystowskie szumowiny won z ulicy", a działacze WDL odpowiadali "Niech żyje Brytania". 25-letni uczestnik demonstracji Ligi Obrony Walii został aresztowany za wznoszenie okrzyków o charakterze rasistowskim.

Liga Obrony Walii to skrajnie prawicowa organizacja przeciwna, jak czytamy na ich stronie internetowej, wojowniczemu islamowi i ekstremistom, którzy chcą przekształcić Wielką Brytanię w państwo islamskie. Organizacja dystansuje się jednak od innych grup skrajnej prawicy, takich jak Brytyjska Partia Narodowa, Front Narodowy czy grupy neonazistowskie. Podobne organizacje - Liga Obrony Anglii (English Defence League) oraz Liga Obrony Szkocji (Scottish Defence League) - istnieją w innych regionach Wielkiej Brytanii.

Szymon Martys

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.