Egipt: Atak na członków konwoju Viva Palestina (akt.)

[2010-01-06 11:45:33]

W wyniku ataku egipskich sił policyjnych na konwój Viva Palestina z pomocą humanitarną dla mieszkańców Strefy Gazy rannych zostało kilkadziesiąt osób. Według izraelskiego dziennika "Haaretz", mowa o ponad 50 uczestnikach konwoju i 15 policjantach. Pojawiły się też informacje o zaginięciach, następnie zaś o aresztowaniu sześciu uczestników konwoju, pochodzących z Wielkiej Brytanii i USA.

Na czele trzeciego międzynarodowego konwoju zorganizowanego przez Viva Palestina znajduje się brytyjski działacz radykalnej lewicy George Galloway. Konwój, liczący 520 uczestników i uczestniczek oraz 198 TIR-ów, miał zaopatrzyć mieszkańców Gazy, dotkniętych katastrofą humanitarną w wyniku mającej miejsce rok temu największej w historii izraelskiej inwazji oraz trwającej 42 miesiące amerykańsko-izraelsko-egipskiej blokady, w żywność i inne produkty.

Sprzeciw uczestników konwoju wywołała decyzja władz egipskich o przekazaniu części transportu (59 TIR-ów) do izraelskiej kontroli. Aktywiści zareagowali zajęciem części portu w Al-Arisz, na co liczące 2000 funkcjonariuszy siły policyjne zareagowały brutalną interwencją.

Podobny los spotkał niedawno uczestników liczącego 1400 osób konwoju Gaza Freedom March.

Podczas walk w Al-Arisz policja użyła armatek wodnych. Jak twierdzą świadkowie zdarzeń, policjanci i uczestnicy konwoju obrzucali się również nawzajem kamieniami.

Na znak solidarności z uczestnikami konwoju, gwałtownie protestowali też Palestyńczycy ze Strefy Gazy, obrzucając kamieniami egipskich strażników granicznych. Ci odpowiedzili strzałami. Związana z libańskim ugrupowaniem partyzanckim Hezbollah telewizja Al-Manar pisze o męczeńskiej śmierci co najmniej dwóch Palestyńczyków. Jak podała z kolei telewizja egipska, strzał padł również z palestyńskiej strony, doprowadzając do śmierci egipskiego strażnika. Palestyńczycy zaprzeczają jednak, jakoby to oni go zastrzelili.

Władze egipskie od czasu przejęcia władzy w Gazie przez Hamas nie zgadzają się na pełne otwarcie przejścia granicznego w Rafah. George Galloway tłumaczył, że reakcja uczestników konwoju wynikała ze świadomości, że służby izraelskie nie wpuściłyby TIR-ów z pomocą humanitarną. Nie zgodziliśmy się. To nie do pomyślenia, by 25 proc. naszego konwoju trafiło do Izraela i nigdy nie trafiło do Gazy. Gdyż to, co trafia do Izraela, nigdy nie trafia do Gazy - stwierdził.

Przedstawiciel lokalnych władz Alhami Aref zaoferował gotowość do pośrednictwa w mediacjach w sprawie dalszych losów konwoju.

Represje przeciw członkom konwoju Viva Palestina potępił rzecznik Hamasu Fauzi Barhum, stwierdzając, że dowodzą one współudziału Egiptu w blokadzie Gazy. Jak powiedział Barhum, brutalny atak na konwój wskazuje, że władze tego kraju nie zamierzają robić nic na rzecz złamania oblężenia Gazy ani poprawy sytuacji jej półtora miliona mieszkańców. Uznał on też atak na konwój za pogwałcenie suwerenności 40 krajów, których obywatele brali udział w przedsięwzięciu.

Rzecznik konwoju Zahir al-Bejrawi stwierdził z kolei, że egipskie siły bezpieczeństwa z premedytacją dopuściły się nadużycia siły wobec działaczy z całego świata oraz uszkodziły 10 pojazdów z pomocą humanitarną.

Działacze na rzecz solidarności z Palestyną wezwali do organizowania demonstracji solidarności z Palestyną przed ambasadami Egiptu w różnych stolicach europejskich. Przeciwko atakowi na konwój demonstrowano już m.in. przed ambasadą Egiptu w Stambule (patrz zdjęcie, opublikowane tu za stroną telewizji Al-Manar).

Protest przeciw brutalności egipskiej policji podpisać można tutaj.

Paweł Michał Bartolik

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

16 maja:

1921 - Została założona Komunistyczna Partia Czechosłowacji (KPCz).

1974 - Socjaldemokrata Helmut Schmidt został nowym kanclerzem RFN.

2000 - Zmarł Andrzej Szczypiorski, pisarz, żołnierz AL, uczestnik powstania warszawskiego, więzień KL Sachsenhausen, pod koniec lat 70. związany z KOR.

2005 - Parlament Kuwejtu przyjął ustawę, dzięki której kobiety w tym kraju uzyskały pełne prawa wyborcze.

2009 - W Kuwejcie odbyły się wybory parlamentarne, w których po raz pierwszy zdobyły mandaty 4 kobiety.

2012 - We Francji powstał centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta.

2015 - David Granger z lewicowego sojuszu APNU-AFC został prezydentem Gujany.