Izrael wypłaci odszkodowania ONZ

[2010-01-08 15:25:39]

Jak podaje brytyjski dziennik "The Guardian", powołując się na źródła dyplomatyczne, Izrael zgadza się na wypłacenie Organizacji Narodów Zjednoczonych 10 milionów dolarów odszkodowania za zniszczenia, jakich doznały budynki tej organizacji podczas krwawego najazdu armii izraelskiej na Strefę Gazy w grudniu 2008 i styczniu 2009 roku.

W ciągu 22 dni trwania tzw. "Operacji Płynny Ołów" zginęło ponad 1400 Palestyńczyków (głównie cywilów) i 13 Izraelczyków (w tym zaledwie 3 cywilów). W poświęconym tej agresji raporcie specjalnej misji ONZ pod kierownictwem Richarda Goldstone'a państwo Izrael zostało uznane za winne zbrodni wojennych, oraz być może zbrodni przeciwko ludzkości.

Po raz pierwszy w historii Izrael ma wypłacić jakiekolwiek odszkodowania za zniszczenie infrastruktury ONZ.

Znajdujące się w Nowym Jorku Biuro do Spraw Prawnych ONZ negocjowało wypłatę odszkodowań od co najmniej kilku miesięcy. W efekcie obecny minister obrony Izraela Ehud Barak zgodził się na wypłatę odszkodowań.

Brak jednak sygnałów, by Izrael pozostawał skory do wypłaty reparacji innym ofiarom swej agresji. Tymczasem według Palestyńskiego Centralnego Biura Statystycznego (www.pcbs.gov.ps, 2 lutego 2009 roku) wyrządzono wówczas straty rzędu co najmniej 1,9 miliarda dolarów.

Tylko w jednym z izraelskich ataków na szkołę, należącą do Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Pomocy Uchodźcom Palestyńskim na Bliskim Wschodzie, przeprowadzonym 6 stycznia 2009 roku, izraelskie siły okupacyjne zmasakrowały ponad 40 osób, w tym kilkanaścioro dzieci.

Paweł Michał Bartolik

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

16 maja:

1921 - Została założona Komunistyczna Partia Czechosłowacji (KPCz).

1974 - Socjaldemokrata Helmut Schmidt został nowym kanclerzem RFN.

2000 - Zmarł Andrzej Szczypiorski, pisarz, żołnierz AL, uczestnik powstania warszawskiego, więzień KL Sachsenhausen, pod koniec lat 70. związany z KOR.

2005 - Parlament Kuwejtu przyjął ustawę, dzięki której kobiety w tym kraju uzyskały pełne prawa wyborcze.

2009 - W Kuwejcie odbyły się wybory parlamentarne, w których po raz pierwszy zdobyły mandaty 4 kobiety.

2012 - We Francji powstał centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta.

2015 - David Granger z lewicowego sojuszu APNU-AFC został prezydentem Gujany.