Prezydent Łodzi odwołany ze stanowiska

[2010-01-18 14:57:55]

17 stycznia w Łodzi odbyło się referendum w sprawie odwołania Jerzego Kropiwnickiego z funkcji prezydenta miasta. Wynik referendum jest wiążący, w głosowaniu wzięło udział blisko 134 tys. łodzian (22,2 proc. uprawnionych do głosowania), aby było ważne potrzebny był udział 115 tysięcy 443 osób (19 proc.).

Według oficjalnych danych Miejskiej Komisji ds. Referendum za odwołaniem prezydenta zagłosowało aż 96 proc. osób biorących udział w głosowaniu, czyli zdecydowanie więcej niż wskazywały wcześniejsze sondaże. Taki wynik jest prawdopodobnie spowodowany częściowym bojkotem referendum ze strony środowisk popierających urzędującego prezydenta.

Jerzy Kropiwnicki i jego zastępcy oficjalnie stracą stanowiska po ogłoszeniu wyników przez wojewodę łódzkiego. Do czasów wyboru nowego prezydenta miasta podczas najbliższych wyborów samorządowych, Łodzią administrować będzie komisarz mianowany przez premiera.

Referendum odbyło się dzięki inicjatywie łódzkiego SLD, które pod koniec ubiegłego roku zebrało ponad 90 tys. podpisów pod wnioskiem o jego rozpisanie.

Jakub Klimczak

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.