Argentyna: Ostatni dyktator skazany na 25 lat więzienia

[2010-04-21 07:46:18]

Reynaldo Bignone, ostatni przywódca argentyńskiej dyktatury został 20 kwietnia razem z sześcioma oficerami wojska i policji uznany winnym wydawania rozkazów bicia i uśmiercania prądem elektrycznym przeciwników wojskowej junty, która rządziła w latach 1976–1983.

Bignone został skazany na 25 lat więzienia za swój udział w porywaniu, torturowaniu i zamordowaniu w obozie koncentracyjnym 56 ludzi. Dziesiątki krewnych ofiar, trzymając w ręku ich zdjęcia, wyraziło uznanie po odczytaniu przez sędziego wyroku w prowizorycznej sali sądowej w sali gimnastycznej. Sprawiedliwość była nieśpieszna, ale ostatecznie nadeszła - powiedziała Estela de Calotto, szefowa organizacji obrony praw człowieka Obywatelskie Stowarzyszenie Babć z Plaza de Mayo (Asociación Civil Abuelas de Plaza de Mayo).

Wyrok był ostatnim z kilku, które zapadły wobec byłych urzędników po tym, jak sąd najwyższy Argentyny, zachęcony przez byłego prezydenta Néstora Kirchnera, uchylił w 2005 roku dwa prawa o amnestii, które chroniły ich od odpowiedzialności karnej, związanej z zarzutami stawianymi przez aktywistów praw człowieka.

Jak podaje aljazeera.net, Bignone, aktualnie przebywający w areszcie domowym, ma odsiadywać wyrok w normalnym więzieniu, ale jego adwokaci prawdopodobnie będą ubiegali się o to, żeby ze względów zdrowotnych nie trzymano ich klienta w więzieniu.

Skazany był ostatnim z czterech wojskowych prezydentów Argentyny w czasie rządów, które zakończyły się głębokim kryzysem ekonomicznym i klęską w wojnie o Falklandy z Wielką Brytanią. Obecnie wielu z najwyższych rangą przywódców z tamtego okresu przebywa w areszcie domowym pod zarzutami porywania małych dzieci, urodzonych przez matki, które uwięziono w czasie rządów armii.

Podczas argentyńskiej "Brudnej Wojny" – systematycznej rozprawy rządu z opozycją, lewicową i nie tylko – ponad 11 tysięcy osób zostało zabitych lub zaginęło na zawsze. Organizacje obrony praw człowieka utrzymują, że liczba ta była znacznie wyższa – bliższa 30 tysiącom.

Jarosław Klebaniuk

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

21 maja:

1871 - Rozpoczął się tzw. krwawy tydzień w trakcie którego wojska wierne rządowi (wersalczycy) brutalnie stłumiły Komunę Paryską, zabijając 30 tys. osób.

1920 - Rozpoczął się XVII Kongres PPS; uchwalono nowy programi partii, w którym stwierdzono, że "PPS dąży do Polskiej Republiki Socjalistycznej".

1923 - Rozpoczął swe obrady kongres w Hamburgu, na którym powstała Socjalistyczna Międzynarodówka Robotnicza, tradycyjnie nazywana też II Międzynarodówką, której członkiem była PPS.

1981 - François Mitterrand został zaprzysiężony na prezydenta Francji.

1993 - Strajk komunikacji miejskiej w Warszawie.

1994 - W Brukseli urodził się Ralph Miliband, brytyjski socjolog i myśliciel marksistowski.