Argentyna: Ostatni dyktator skazany na 25 lat więzienia

[2010-04-21 07:46:18]

Reynaldo Bignone, ostatni przywódca argentyńskiej dyktatury został 20 kwietnia razem z sześcioma oficerami wojska i policji uznany winnym wydawania rozkazów bicia i uśmiercania prądem elektrycznym przeciwników wojskowej junty, która rządziła w latach 1976–1983.

Bignone został skazany na 25 lat więzienia za swój udział w porywaniu, torturowaniu i zamordowaniu w obozie koncentracyjnym 56 ludzi. Dziesiątki krewnych ofiar, trzymając w ręku ich zdjęcia, wyraziło uznanie po odczytaniu przez sędziego wyroku w prowizorycznej sali sądowej w sali gimnastycznej. Sprawiedliwość była nieśpieszna, ale ostatecznie nadeszła - powiedziała Estela de Calotto, szefowa organizacji obrony praw człowieka Obywatelskie Stowarzyszenie Babć z Plaza de Mayo (Asociación Civil Abuelas de Plaza de Mayo).

Wyrok był ostatnim z kilku, które zapadły wobec byłych urzędników po tym, jak sąd najwyższy Argentyny, zachęcony przez byłego prezydenta Néstora Kirchnera, uchylił w 2005 roku dwa prawa o amnestii, które chroniły ich od odpowiedzialności karnej, związanej z zarzutami stawianymi przez aktywistów praw człowieka.

Jak podaje aljazeera.net, Bignone, aktualnie przebywający w areszcie domowym, ma odsiadywać wyrok w normalnym więzieniu, ale jego adwokaci prawdopodobnie będą ubiegali się o to, żeby ze względów zdrowotnych nie trzymano ich klienta w więzieniu.

Skazany był ostatnim z czterech wojskowych prezydentów Argentyny w czasie rządów, które zakończyły się głębokim kryzysem ekonomicznym i klęską w wojnie o Falklandy z Wielką Brytanią. Obecnie wielu z najwyższych rangą przywódców z tamtego okresu przebywa w areszcie domowym pod zarzutami porywania małych dzieci, urodzonych przez matki, które uwięziono w czasie rządów armii.

Podczas argentyńskiej "Brudnej Wojny" – systematycznej rozprawy rządu z opozycją, lewicową i nie tylko – ponad 11 tysięcy osób zostało zabitych lub zaginęło na zawsze. Organizacje obrony praw człowieka utrzymują, że liczba ta była znacznie wyższa – bliższa 30 tysiącom.

Jarosław Klebaniuk

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.