Wielka Brytania: Apelacja Joego Glentona odrzucona

[2010-04-21 22:48:56]

Jak poinformował Giorgio Riva, jeden z koordynatorów międzynarodowej sieci antywojennej Payday, sąd apelacyjny w Londynie odrzucił wniosek Joego Glentona, byłego młodszego kaprala armii brytyjskiej skazanego za nieuprawnione opuszczenie wojska. Tym samym potwierdzony został wyrok dziewięciu miesięcy więzienia orzeczony 5 marca przez sąd wojskowy w Colchester. Oznajmiono jednak, że Glenton uzyska zwolnienie z armii. W przypadku dobrego zachowania, wyjdzie on z więzienia już 12 lipca.

W 2006 roku Glenton został wysłany wraz korpusem logistycznym na kilka miesięcy do Kandaharu w Afganistanie. Podczas służby, pod wpływem obserwacji postaw niechęci miejscowej ludności wobec okupantów, zmienił zdanie w kwestii obecności obcych wojsk w tym kraju i zaczął wyrażać opinie krytyczne na ten temat. Po powrocie do Anglii opuścił szeregi armii i przez dwa lata ukrywał się w różnych krajach. W ubiegłym roku Glenton ujawnił się jako aktywista ruchu antywojennego podczas demonstracji w Londynie, a następnie oddał się w ręce armii. W wywiadach udzielanych prasie i telewizji publicznie krytykował wojnę w Afganistanie. Wystosował też list do premiera Gordona Browna, wzywający do wycofania wojsk z Afganistanu. Choć oddalono większość wcześniejszych zarzutów wobec żołnierza (m. in. o nielojalność i dezercję), 5 marca sąd wojskowy skazał go na karę dziewięciu miesięcy więzienia za nieuprawnioną nieobecność w wojsku oraz zdegradował go ze stopnia młodszego kaprala do stopnia szeregowca. Wbrew oczekiwaniom rodziny i prawników żołnierza, sąd nie uwzględnił jako okoliczności łagodzącej faktu, iż badania psychiatryczne zdiagnozowały u Glentona zespół stresu pourazowego, będący następstwem pobytu w Afganistanie. Jeszcze przed powrotem do Anglii w 2007 roku, domagający się konsultacji z lekarzem i wyrażający wątpliwości na temat słuszności misji afgańskiej żołnierz, padł ofiarą mobbingu ze strony kadry podoficerskiej.

Więcej informacji: www.refusingtokill.net. Listy z wyrazami solidarności dla przebywającego w więzieniu Joego Glentona można wysyłać poprzez polskojęzyczny formularz zamieszczony tutaj.

Marcin Starnawski

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.