Wielka Brytania: Apelacja Joego Glentona odrzucona

[2010-04-21 22:48:56]

Jak poinformował Giorgio Riva, jeden z koordynatorów międzynarodowej sieci antywojennej Payday, sąd apelacyjny w Londynie odrzucił wniosek Joego Glentona, byłego młodszego kaprala armii brytyjskiej skazanego za nieuprawnione opuszczenie wojska. Tym samym potwierdzony został wyrok dziewięciu miesięcy więzienia orzeczony 5 marca przez sąd wojskowy w Colchester. Oznajmiono jednak, że Glenton uzyska zwolnienie z armii. W przypadku dobrego zachowania, wyjdzie on z więzienia już 12 lipca.

W 2006 roku Glenton został wysłany wraz korpusem logistycznym na kilka miesięcy do Kandaharu w Afganistanie. Podczas służby, pod wpływem obserwacji postaw niechęci miejscowej ludności wobec okupantów, zmienił zdanie w kwestii obecności obcych wojsk w tym kraju i zaczął wyrażać opinie krytyczne na ten temat. Po powrocie do Anglii opuścił szeregi armii i przez dwa lata ukrywał się w różnych krajach. W ubiegłym roku Glenton ujawnił się jako aktywista ruchu antywojennego podczas demonstracji w Londynie, a następnie oddał się w ręce armii. W wywiadach udzielanych prasie i telewizji publicznie krytykował wojnę w Afganistanie. Wystosował też list do premiera Gordona Browna, wzywający do wycofania wojsk z Afganistanu. Choć oddalono większość wcześniejszych zarzutów wobec żołnierza (m. in. o nielojalność i dezercję), 5 marca sąd wojskowy skazał go na karę dziewięciu miesięcy więzienia za nieuprawnioną nieobecność w wojsku oraz zdegradował go ze stopnia młodszego kaprala do stopnia szeregowca. Wbrew oczekiwaniom rodziny i prawników żołnierza, sąd nie uwzględnił jako okoliczności łagodzącej faktu, iż badania psychiatryczne zdiagnozowały u Glentona zespół stresu pourazowego, będący następstwem pobytu w Afganistanie. Jeszcze przed powrotem do Anglii w 2007 roku, domagający się konsultacji z lekarzem i wyrażający wątpliwości na temat słuszności misji afgańskiej żołnierz, padł ofiarą mobbingu ze strony kadry podoficerskiej.

Więcej informacji: www.refusingtokill.net. Listy z wyrazami solidarności dla przebywającego w więzieniu Joego Glentona można wysyłać poprzez polskojęzyczny formularz zamieszczony tutaj.

Marcin Starnawski

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1905 - Rewolucja 1905: Starcia z wojskiem w Częstochowie; 20 zabitych.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.

2005 - Bułgaria: Opozycyjna koalicja lewicowa wygrała wybory parlamentarne.