Wielka Brytania: Apelacja Joego Glentona odrzucona

[2010-04-21 22:48:56]

Jak poinformował Giorgio Riva, jeden z koordynatorów międzynarodowej sieci antywojennej Payday, sąd apelacyjny w Londynie odrzucił wniosek Joego Glentona, byłego młodszego kaprala armii brytyjskiej skazanego za nieuprawnione opuszczenie wojska. Tym samym potwierdzony został wyrok dziewięciu miesięcy więzienia orzeczony 5 marca przez sąd wojskowy w Colchester. Oznajmiono jednak, że Glenton uzyska zwolnienie z armii. W przypadku dobrego zachowania, wyjdzie on z więzienia już 12 lipca.

W 2006 roku Glenton został wysłany wraz korpusem logistycznym na kilka miesięcy do Kandaharu w Afganistanie. Podczas służby, pod wpływem obserwacji postaw niechęci miejscowej ludności wobec okupantów, zmienił zdanie w kwestii obecności obcych wojsk w tym kraju i zaczął wyrażać opinie krytyczne na ten temat. Po powrocie do Anglii opuścił szeregi armii i przez dwa lata ukrywał się w różnych krajach. W ubiegłym roku Glenton ujawnił się jako aktywista ruchu antywojennego podczas demonstracji w Londynie, a następnie oddał się w ręce armii. W wywiadach udzielanych prasie i telewizji publicznie krytykował wojnę w Afganistanie. Wystosował też list do premiera Gordona Browna, wzywający do wycofania wojsk z Afganistanu. Choć oddalono większość wcześniejszych zarzutów wobec żołnierza (m. in. o nielojalność i dezercję), 5 marca sąd wojskowy skazał go na karę dziewięciu miesięcy więzienia za nieuprawnioną nieobecność w wojsku oraz zdegradował go ze stopnia młodszego kaprala do stopnia szeregowca. Wbrew oczekiwaniom rodziny i prawników żołnierza, sąd nie uwzględnił jako okoliczności łagodzącej faktu, iż badania psychiatryczne zdiagnozowały u Glentona zespół stresu pourazowego, będący następstwem pobytu w Afganistanie. Jeszcze przed powrotem do Anglii w 2007 roku, domagający się konsultacji z lekarzem i wyrażający wątpliwości na temat słuszności misji afgańskiej żołnierz, padł ofiarą mobbingu ze strony kadry podoficerskiej.

Więcej informacji: www.refusingtokill.net. Listy z wyrazami solidarności dla przebywającego w więzieniu Joego Glentona można wysyłać poprzez polskojęzyczny formularz zamieszczony tutaj.

Marcin Starnawski

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

26 stycznia:

1919 - Wybory do Sejmu Ustawodawczego; PPS i PPSD otrzymują łącznie 12,5 proc. głosów; PSL "Wyzwolenie" - 17 proc.

1944 - Urodziła się Angela Davis, działaczka na rzecz emancypacji Afroamerykanów w USA, socjalistka, feministka.

2004 - Zmarł Aleksander Małachowski, polityk, publicysta, honorowy przewodniczący Unii Pracy.

2009 - Po fali protestów w Reykjavíku prawicowy premier Islandii G. Haarde podał swój rząd do dymisji.

2012 - Polski rząd mimo sprzeciwu tysięcy internautów i ponad 2 tys. serwisów internetowych, zdecydował się podpisać porozumienie ACTA.

2015 - Aleksis Tsipras (SYRIZA) został zaprzysiężony na stanowisko premiera.

2017 - Alexander Van der Bellen został prezydentem Austrii.