Wielka Brytania: Apelacja Joego Glentona odrzucona

[2010-04-21 22:48:56]

Jak poinformował Giorgio Riva, jeden z koordynatorów międzynarodowej sieci antywojennej Payday, sąd apelacyjny w Londynie odrzucił wniosek Joego Glentona, byłego młodszego kaprala armii brytyjskiej skazanego za nieuprawnione opuszczenie wojska. Tym samym potwierdzony został wyrok dziewięciu miesięcy więzienia orzeczony 5 marca przez sąd wojskowy w Colchester. Oznajmiono jednak, że Glenton uzyska zwolnienie z armii. W przypadku dobrego zachowania, wyjdzie on z więzienia już 12 lipca.

W 2006 roku Glenton został wysłany wraz korpusem logistycznym na kilka miesięcy do Kandaharu w Afganistanie. Podczas służby, pod wpływem obserwacji postaw niechęci miejscowej ludności wobec okupantów, zmienił zdanie w kwestii obecności obcych wojsk w tym kraju i zaczął wyrażać opinie krytyczne na ten temat. Po powrocie do Anglii opuścił szeregi armii i przez dwa lata ukrywał się w różnych krajach. W ubiegłym roku Glenton ujawnił się jako aktywista ruchu antywojennego podczas demonstracji w Londynie, a następnie oddał się w ręce armii. W wywiadach udzielanych prasie i telewizji publicznie krytykował wojnę w Afganistanie. Wystosował też list do premiera Gordona Browna, wzywający do wycofania wojsk z Afganistanu. Choć oddalono większość wcześniejszych zarzutów wobec żołnierza (m. in. o nielojalność i dezercję), 5 marca sąd wojskowy skazał go na karę dziewięciu miesięcy więzienia za nieuprawnioną nieobecność w wojsku oraz zdegradował go ze stopnia młodszego kaprala do stopnia szeregowca. Wbrew oczekiwaniom rodziny i prawników żołnierza, sąd nie uwzględnił jako okoliczności łagodzącej faktu, iż badania psychiatryczne zdiagnozowały u Glentona zespół stresu pourazowego, będący następstwem pobytu w Afganistanie. Jeszcze przed powrotem do Anglii w 2007 roku, domagający się konsultacji z lekarzem i wyrażający wątpliwości na temat słuszności misji afgańskiej żołnierz, padł ofiarą mobbingu ze strony kadry podoficerskiej.

Więcej informacji: www.refusingtokill.net. Listy z wyrazami solidarności dla przebywającego w więzieniu Joego Glentona można wysyłać poprzez polskojęzyczny formularz zamieszczony tutaj.

Marcin Starnawski

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).