Wielka Brytania: Milion imigrantów z Polski?

[2010-04-29 21:03:35]

Jak podaje guardian.co.uk, gdy w 2004 roku osiem nowych, w większości wschodnioeuropejskich krajów, w tym Polska, przystąpiło do Unii Europejskiej, stworzono schemat rejestracji pracowników (The worker registration scheme – WRS), by regulować ich dostęp do rynku pracy i ograniczyć dostęp do przywilejów. Przed końcem 2009 roku łącznie zarejestrowano w nim 1 milion 41 tysięcy 315 Polaków. Jest to oceniane jako największa fala imigrantów w najnowszej historii Wielkiej Brytanii. Jednak liczba ta obejmuje także tych spośród naszych rodaków, którzy co roku przyjeżdżają na kilka miesięcy, na przykład popracować trochę w rolnictwie, a następnie wracają do domu. Z badań wynika, że aż 62 procent przebywa w Wielkiej Brytanii przez okres krótszy niż trzy miesiące.

WRS nie rejestruje powrotów do Polski, więc nie jest możliwe podanie rzeczywistej liczby rodaków przebywających wciąż w Zjednoczonym Królestwie. Szacuje się, ze co najmniej 50 procent wróciło już do Polski. Poza tym tanie linie lotnicze umożliwiają szybkie przemieszczanie się między krajami.

Brytyjskie firmy twierdzą, że przybysze z Europy Wschodniej pracują lepiej i są skłonni wykonywać prace, których Brytyjczycy nie chcą się podejmować. Związki zawodowe argumentują jednak, że używa się ich do obniżania płac. Od 1997 roku w Wielkiej Brytanii zatrudnienie obywateli wzrosło o 1 milion 200 tysięcy do 26 milionów 600 tysięcy. Dane GUSu (the Office of National Statistics), z których wynika, że 97 procent nowych miejsc pracy zajęli pracownicy urodzeni za granicą, wprowadzają w błąd, bo dotyczą także obywateli brytyjskich, którzy urodzili się za granicą, ale wychowali w kraju.

Większość z tych, którzy przyjechali to młodzi ludzie (78 procent jest w wieku 18 – 34 lata), ale tylko 5 procent przywiozło ze sobą dzieci w wieku szkolnym. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych (the Home Office) twierdzi, że uzupełniają luki w rynku pracy: w administracji, rolnictwie, hotelarstwie i cateringu, a także w przetwórstwie żywności, ryb i mięsa. Jednak tylko nieliczni z nich – 7 tysięcy osób – uzyskali zasiłki. Problem stanowią problem w niektórych hrabstwach, zwłaszcza w Lincolnshire i Cambridgeshire, gdyż doprowadzili do gwałtownych zmian demograficznych.

W czasie recesji liczba Polaków, którzy udali się za chlebem do Wielkiej Brytanii spadła gwałtownie. W czwartym kwartale 2009 roku nowo zarejestrowanych w WRS było 28 tysięcy, podczas gdy w analogicznym okresie 2007 roku liczba ta wynosiła 52 tysiące. W obliczu pełnego otwarcia dla Polaków rynku pracy w Niemczech od 2011 roku liczby te zapewne w przyszłości będą jeszcze niższe.

Jarosław Klebaniuk

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.