Bydgoszcz: Marsz Milczenia

[2010-05-16 09:04:46]

Około 30 osób przemaszerowało 15 maja między bydgoskim placem Wolności, a Starym Rynkiem w Marszu Milczenia. Pochód, organizowany przy okazji Drugich Bydgoskich Dni Różnorodności, miał na celu zwrócenie uwagi na problemy mniejszości homoseksualnej, biseksualnej oraz transseksualnej - uprzedzenia, dyskryminacja, prześladowanie, brak akceptacji.

W marszu, oprócz działaczy bydgoskiej Lambdy, wzięli udział Młodzi Socjaliści, przedstawiciele partii Zieloni 2004, sympatycy Pracowni Kultury Współczesnej oraz wcześniej wymienionych organizacji. W marszu można było również zobaczyć grupę niemiecką.

Pochód przeszedł z pl. Wolności ulicą Gdańską i Mostową niosąc ze sobą flagi i transparenty, na których nie brakło haseł takich jak "A co ty zrobisz by przerwać milczenie?" czy "Homofobia jest choroba społeczną!" i "Każda miłość jest piękna!". Cześć osób rozdawała także ulotki informujące o celu marszu.

Na Starym Rynku, po krótkim ogłoszeniu swoich postulatów, osoby biorące udział w Marszu Milczenia głośno wykrzyczały kilkukrotnie hasło - "Stop homofobii" oraz zrobiły symboliczny hałas (przy pomocy gwizdków i innych, podobnych narzędzi), mający na celu zwrócenie uwagi na przedstawiane problemy.

Daniel Kaszubowski

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

15 sierpnia:

1919 - W Mysłowicach Grenzschutz otworzył ogień do ok. 3 tys. górników i ich rodzin, domagających się zaległych wypłat. W masakrze zginęło 7 polskich górników, 2 kobiety i 13-letni chłopiec, co doprowadziło do strajku generalnego i wybuchu I powstania śląskiego.

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1944 - Rada Jedności Narodowej przyjęła radykalną uchwałę ws. reform społecznych.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1960 - Kongo proklamowało niepodległość.

1969 - USA: Rozpoczął się festiwal w Woodstock.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.