Bydgoszcz: Marsz Milczenia

[2010-05-16 09:04:46]

Około 30 osób przemaszerowało 15 maja między bydgoskim placem Wolności, a Starym Rynkiem w Marszu Milczenia. Pochód, organizowany przy okazji Drugich Bydgoskich Dni Różnorodności, miał na celu zwrócenie uwagi na problemy mniejszości homoseksualnej, biseksualnej oraz transseksualnej - uprzedzenia, dyskryminacja, prześladowanie, brak akceptacji.

W marszu, oprócz działaczy bydgoskiej Lambdy, wzięli udział Młodzi Socjaliści, przedstawiciele partii Zieloni 2004, sympatycy Pracowni Kultury Współczesnej oraz wcześniej wymienionych organizacji. W marszu można było również zobaczyć grupę niemiecką.

Pochód przeszedł z pl. Wolności ulicą Gdańską i Mostową niosąc ze sobą flagi i transparenty, na których nie brakło haseł takich jak "A co ty zrobisz by przerwać milczenie?" czy "Homofobia jest choroba społeczną!" i "Każda miłość jest piękna!". Cześć osób rozdawała także ulotki informujące o celu marszu.

Na Starym Rynku, po krótkim ogłoszeniu swoich postulatów, osoby biorące udział w Marszu Milczenia głośno wykrzyczały kilkukrotnie hasło - "Stop homofobii" oraz zrobiły symboliczny hałas (przy pomocy gwizdków i innych, podobnych narzędzi), mający na celu zwrócenie uwagi na przedstawiane problemy.

Daniel Kaszubowski

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1869 - Zmarł Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1940 - W Vágur urodziła się Marita Petersen, nauczycielka, premier Wysp Owczych w latach 1993-94, działająca z ramienia Partii Socjaldemokratycznej (Javnaðarflokkurin).

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w USA zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.