Warszawa: IV Kongres Federacji Młodych Socjaldemokratów

[2010-05-17 14:09:01]

16 maja w warszawskim Klubie Hybrydy odbył się IV Krajowy Kongres Federacji Młodych Socjaldemokratów.

Specjalnym gościem Kongresu był Grzegorz Napieralski – przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz kandydat SLD w wyborach prezydenckich.

Napieralski przekonywał, że jest alternatywa dla kandydatów prawicy. Jaki jest wybór miedzy Jarosławem Kaczyńskim a Bronisławem Komorowskim? Jaka to jest alternatywa? Czy to jest alternatywa między powodzią a pożarem? Otóż nie. Jest alternatywa - polityki zmiany. Jest alternatywa spoglądania w przyszłość, lepszej Polski. I my ją wspólnie razem Polakom przedstawimy - zapowiedział szef Sojuszu.

Od uczestników konwencji FMS dostał owację na stojąco. Młodzi ludzie śpiewali: nie ma lepszego od Grzegorza Napieralskiego. Wystąpieniu Napieralskiego towarzyszyła nawiązująca do malowideł graffiti sceneria w biało-czerwonych barwach.

FMS wybrała też nowe władze. Szefową Federacji została warszawska radna Sojuszu Paulina Piechna-Więckiewicz, a sekretarzem generalnym - pochodzący z woj. kujawsko-pomorskiego Krzysztof Kukucki. Byli jedynymi kandydatami na te funkcje. Dotychczasowi liderzy FMS: przewodniczący Marceli Zaborek i sekretarz Iga Wijas nie ubiegali się o reelekcję. Wybrano 7 wiceprzewodniczących. Powołano również Radę Krajową FMS, Sąd Koleżeński oraz Komisję Rewizyjną.

Delegaci kongresu minutą ciszy uczcili pamięć trójki zmarłych w smoleńskiej katastrofie polityków lewicy: Jerzego Szmajdzińskiego, Jolanty Szymanek-Deresz i Izabeli Jarugi-Nowackiej.

Gośćmi kongresu, oprócz Napieralskiego byli też m.in. posłowie Sojuszu: Ryszard Kalisz i Krzysztof Matyjaszczyk.

Grzegorz Gruchalski

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

15 sierpnia:

1919 - W Mysłowicach Grenzschutz otworzył ogień do ok. 3 tys. górników i ich rodzin, domagających się zaległych wypłat. W masakrze zginęło 7 polskich górników, 2 kobiety i 13-letni chłopiec, co doprowadziło do strajku generalnego i wybuchu I powstania śląskiego.

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1944 - Rada Jedności Narodowej przyjęła radykalną uchwałę ws. reform społecznych.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1960 - Kongo proklamowało niepodległość.

1969 - USA: Rozpoczął się festiwal w Woodstock.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.