Poznań: Happening pod Urzędem Miasta

[2010-05-24 13:44:13]

24 maja w samo południe ok. 20 osób związanych z kolektywem Rozbrat zebrało się pod Urzędem Miasta w Poznaniu. Celem akcji było wyrażenie sprzeciwu wobec braku realnego dialogu pomiędzy mieszkańcami i władzą oraz planu przestrzennego dzielnicy Sołacz.

Anarchiści mieli na sobie maski z podobiznami radnych PO i PiS-u. Każdy z nich wyczytywał kolejne postulaty obywateli, które następnie były palone. Na końcu ironicznie skonstatowano, iż w zasadzie mieszkańcy tylko miastu przeszkadzają, a społeczeństwo nie będzie mówić politykom, co oni mają robić; tym bardziej, że zbliżają się wybory i radni powinni trzymać się blisko prezydenta Ryszarda Grobelnego. Podczas happeningu nie interweniowały żadne służby porządkowe.

Nie tak dawno w Urzędzie Miasta odbyło się głosowanie w sprawie planu przestrzennego dla dzielnicy Sołacz, na której znajduje się skłot Rozbrat. Sprawa ta zawisła jednak w próżni z powodu zgłoszenia poprawki przez PiS. Jeśli plan ten wejdzie w życie, to wg opinii klimatologów z powodu wycięcia tamtejszych parków i zabudowy terenów zielonych Poznań stanie się znacznie bardziej dusznym miastem.

Piotr Kuligowski

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

16 maja:

1921 - Została założona Komunistyczna Partia Czechosłowacji (KPCz).

1974 - Socjaldemokrata Helmut Schmidt został nowym kanclerzem RFN.

2000 - Zmarł Andrzej Szczypiorski, pisarz, żołnierz AL, uczestnik powstania warszawskiego, więzień KL Sachsenhausen, pod koniec lat 70. związany z KOR.

2005 - Parlament Kuwejtu przyjął ustawę, dzięki której kobiety w tym kraju uzyskały pełne prawa wyborcze.

2009 - W Kuwejcie odbyły się wybory parlamentarne, w których po raz pierwszy zdobyły mandaty 4 kobiety.

2012 - We Francji powstał centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta.

2015 - David Granger z lewicowego sojuszu APNU-AFC został prezydentem Gujany.