Włodzimierz Cimoszewicz poparł kandydata PO w wyborach prezydenckich

[2010-06-15 13:58:18]

Nie mam wątpliwości, że Włodzimierz Cimoszewicz ostatecznie skompromitował się jako polityk lewicy, udzielając poparcia w wyborach prezydenckich kandydatowi liberalno-konserwatywnemu. Tym trudniej jest zrozumieć logikę posunięcia Cimoszewicza, który kilka lat temu jako kandydat na prezydenta RP został zniszczony podłą intrygą przez środowisko Platformy Obywatelskiej - Konstantego Miodowicza i zapewne za wiedzą samego Donalda Tuska, za którą kryły się fałszywe oskarżenia Anny Jaruckiej. Można by więc pytać, co takiego Donald Tusk obiecał Cimoszewiczowi za poparcie Komorowskiego już w pierwszej turze wyborów prezydenckich?

Pozostaje mieć nadzieję, że wyborcy zachowają swój rozum i nie oddadzą swojego głosu zgodnie z apelem Cimoszewicza na Komorowskiego, którego partia obiecywała nam już "drugą Irlandię", "cuda każdemu Polakowi", a tak naprawdę mamy do czynienia z zapaścią finansów publicznych i w perspektywie głodowymi emeryturami już za kilka pokoleń. Nie mówię już o tym, że polscy żołnierze w dalszym ciągu giną na bezsensownej wojnie w Afganistanie.

Jarosław Hebel

Włodzimierz Cimoszewicz poparł kandydata Platformy Obywatelskiej na prezydenta Bronisława Komorowskiego. W najbliższą niedzielę oddam głos na Bronisława Komorowskiego. Polska potrzebuje oddechu - powiedział były premier i minister spraw zagranicznych. Komorowski podziękował za poparcie i podkreślił, że w obliczu wyzwań stojących przed Polską podziały historyczne tracą znaczenie.

Cimoszewicz podkreślił, że dzisiaj tylko dwóch kandydatów, spośród dziesięciu zarejestrowanych, ma szansę na sukces. Osobiście nie mam żadnych wątpliwości, że tym z nich, który stwarza znakomicie większe szanse na realizowanie pozytywnego scenariusza jest marszałek Bronisław Komorowski - powiedział Cimoszewicz. Jak dodał, Polska potrzebuje pełnego oddechu. My możemy Polsce zagwarantować taki okres spokoju, rozsądnej, odpowiedzialnej współpracy między prezydentem, rządem i parlamentem - mówił Cimoszewicz.

Komorowski podkreślił, że Cimoszewicz jest postacią ważną dla całej Polski, w tym dla środowisk lewicowych. Serdecznie dziękuję za poparcie. (...) Dla mnie jest to kolejna zachęta, aby uznać, że podziały natury historycznej - w obliczu nie tylko wspólnych zadań na przyszłość, ale również wspólnych dokonań (...) - te podziały tracą na znaczeniu. Zyskują na znaczeniu wszelkie działania na rzecz porozumienia ponad podziałami - powiedział Komorowski na wspólnej z Cimoszewiczem konferencji prasowej.

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.