Poznań: Protest pracowników ZNTK

[2010-06-26 10:47:19]

22 czerwca pracownicy Zakładów Naprawczych Taboru Kolejowego w Poznaniu rozpoczęli strajk. Domagają się oni od zarządu firmy wypłaty zaległych wypłat. Zapowiadają, że jeśli pieniędzy nie dostaną, złożą wniosek o upadłość zakładu.

Walka o wynagrodzenia i w obronie praw pracowniczych trwa już w tej firmie od 2005 roku. Podobna sytuacja powtórzyła się rok później. Również w grudniu ubiegłego roku załoga ZNTK przeprowadziła strajk ostrzegawczy przeciwko niewypłacaniu wynagrodzeń i zapowiedzianym przez pracodawcę zwolnieniu grupowym. Kolejne protestu odbyły się także w 2010 roku.

Poznańskie Zakłady Naprawcze Taboru Kolejowego Spółka Akcyjna wywodzą swoją historię od 1870 roku. Przez ponad 130 lat swojego istnienia stanowiły ścisłe zaplecze remontowe polskich kolei, naprawiając większość typów eksploatowanego taboru kolejowego. Obecną specjalizacją firmy jest m.in. naprawa i modernizacja lokomotyw spalinowych, produkcja i regeneracja zespołów oraz części zamiennych, a także produkcja nowego taboru i jego elementów.

Szymon Martys

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 maja:

1848 - W Petersburgu zmarł Wissarion Bielinski, rosyjski pisarz, filozof, krytyk literacki, teoretyk rewolucyjnego demokratyzmu; współpracował m.in. z M. Bakuninem.

1879 - W Madrycie założono Hiszpańską Socjalistyczną Partię Robotniczą (PSOE).

1917 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego o poprawę warunków pracy, część postulatów została spełniona.

1919 - W Monachium zamordowano Gustava Landauera, niemieckiego anarchistę, pisarza i tłumacza, jednego z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1933 - Rada Naczelna PPS opowiedziała się za odejściem od taktyki Centrolewu i podjęciem samodzielnej walki politycznej.

2003 - W La Celle-Saint-Cloud zmarł Mohammed Dib, pisarz algierski, tworzący w języku francuskim, autor około 30 powieści, jeden z najbardziej znanych w Europie twórców algierskich; komunista.

2005 - W Toronto zmarł Bob Hunter, dziennikarz kanadyjski, współzałożyciel Greenpeace.

2014 - W Odessie w antyrosyjskich zamieszkach i w wyniku pożaru zginęło 48 osób, a 214 odniosło obrażenia.